Objavljeno: 16.8.2017 01:00

Intel vlaga v tehnologijo za samovozeča vozila

Intel namerava v prihodnosti imeti pomembno, še raje pa vodilno vlogo na področju tehnologij za samovozeča vozila. V ta namen so v zadnjem času opravili nekaj pomembnih nakupov in sklenili pomembna zavezništva, s katerimi si želijo ustvariti prihodnost v avtomobilskem svetu.

Najbolj odmeven je brez dvoma nakup izraelske družbe Mobileye, ki že lep čas razvija tipala za računalniški vid, zaznavo okolice (mapiranje) in samodejno upravljanje vozil. Do nedavnega so tehnologijo vgrajevali v Tesline avtomobile Model S. Kmalu po nakupu je Intel oznanil, da bo izdelal floto okoli 100 vozil, s katerimi bodo testirali samodejno vožnjo v Izraelu, ZDA in v Evropi. Vozila bodo ustrezala standardu Level 4 avtonomne vožnje, ki predvideva povsem samodejno delovanje, vendar ob hkratnem nazoru s strani voznika.

Pri tem bodo uporabili običajne avtomobile različnih proizvajalcev. Pred časom je bilo videti, kot da bo partner na tem področju poglavitno BMW, vendar so zdaj sprejeli drugačno odločitev, ker pri kasnejši prodaji izdelkov računajo na različne proizvajalce. Prva vozila bodo nared proti koncu leta 2017, celotna flota pa bo dokončana v nedoločeni prihodnosti.

Prav tako pomembna je novica o sodelovanju Intela in Toyote vendar na nekoliko drugačnem segmentu samovozečih vozil. Partnerja bosta razvijala predvsem ekosistem za izmenjavo podatkov med vozili in s storitvami v oblaku. V ta namen so ustanovili konzorcij Automotive Edge Computing Consortium, ki bo pripravil tehnologije za izmenjavo podatkov zbranih v vozilih, kot so podatki o vožnji, mapiranju oklice in asistenci pri vožnji. V združenju so tudi drugi ugledni proizvajalci, kot so Ericsson, Denso in NTT DoCoMo.

Cilj konzorcija je predvsem izboljšava sposobnosti in varnosti samovozečih vozil na podlagi podatkov zajetih na terenu, prenos podatkov v oblak in uporaba strojnega učenja za izboljšavo algoritmov vožnje. Partnerji ocenjujejo, da bodo leta 2025 avtomobili v oblak mesečno pošiljali okoli 10 Exabytov podatkov, kar je 10.000-krat več, kot danes. Souporaba zbranih podatkov med proizvajalci zato zelo smiselna, hkrati pa nov vir prihodkov za Intelove tehnologije za procesiranje podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji