Objavljeno: 28.7.2017 12:00

Konec za iPod

Bili so časi Napsterja, vsesplošne poplave (piratskih) MP3jev in bili so časi iPoda, Applovega prvega izdelka, ki je pomenil revolucijo. Za Apple in za svet. Bodimo realni, predvajalnik MP3, ki ga je leta 2001 naredil Apple, v resnici ni bil revolucija. Prej in takrat je bilo na tržišču kar nekaj predvajalnikov MP3, ki so si že ustvarili ime, na katere smo lahko shranili več glasbe, ki so bili manjši, ki… Vendar je Apple vseeno zmagal - danes se strinjamo, da zato, ker je predvajalnik povezal v svoj ekosistem in mu namenil lastno trgovino z glasbo, iTunes. V katero je Steve Jobs uspel pripeljati bolj ali manj vse kar je od glasbe takrat obstajalo in tako uporabnike navadil glasbo spet kupovati.

Danes so predvajalniki MP3 anahronizem, ki sicer še vedno obstaja, vendar veliki večini uporabnikov ni čisto jasno zakaj. (Nekako tako kot stacionarni telefoni DECT, če lahko za hip skočimo vstran.) Zakaj bi glasbo predvajali iz neke specializirane elektronske naprave, če jo lahko predvajamo iz telefona, ki ga ima danes vsak? Še več, zakaj bi jo sploh predvajali iz lokalno shranjenih datotek MP3, če jo lahko predvajamo iz specializiranih pretočnih servisov, med katerimi je tudi (vedno močnejša) Applova? Za trenutek lahko pomislimo, da morda zato, ker je med tekom lažje v žepu imeti zelo majhen predvajalnik, kot vedno prevelik telefon. Toda ne, v športnih trgovinah se že leta prodajajo specializirane pasne torbice za telefone, slušalke so že leta tudi brezžične (bluetooth), tudi če bi želeli imeti ločeno napravo le za poslušanje glasbe, pa si lahko v ta namen za manj kot 50 evrov omislimo nek najcenejši telefon z Androidom. Pa bo še vedno lahko predvajal tudi Deezer, če naj omenimo le najbolj priljubljeno glasbeno pretočno storitev pri nas.

Skratka – čas je za pokop samostojnih predvajalnikov MP3 in to je opazil tudi Apple, ko je te dni iz svojih e-trgovin po tihem odstranil svoje iPode Nano in Shuffle. Zanimivo, v prodaji še vedno obstaja »fake iPhone«, oz. iPod Touch, ki ga ljudje morda še kupujejo kot – osnovno e-igračo za otroke.

Naše spletne trgovine, tudi tiste od pooblaščenih prodajalcev, iPode še vedno prodajajo, do kdaj jih bodo, pa še ne vedo. Uradno sporočilo od Appla, ki ga imajo, je, da je to zaenkrat nepotrjena informacija.

Mimogrede, iPod Shuffle (majhen, brez zaslona), stane 70 evrov, model Nano pa 209 evrov. Zgoraj omenjeni »fake iPhone« pa že 309 evrov. Pohitite, dokler so še naprodaj 😉

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji