Objavljeno: 26.7.2017 12:00

Konec za Adobe Flash. No, ne še.

Pri Adobe so sporočili, da nameravajo njihov izdelek Flash ukiniti, vendar šele konec leta 2020. Flash, ki ga poznamo predvsem kot dodatek za spletne brskalnike, je bil vrsto leto ključen gradnik modernega spleta, saj je bilo z njim mogoče narediti marsikaj, česar klasične spletne tehnologije niso zmogle. Morda najbolj razširjena uporaba je bila predvajanje videa, celo Youtube je bil do nedavnega narejen v Flashu.

No, tudi pri Adobeu se strinjajo, da je stanje na področju odprtih standardov, kot so HTML5, WebGL in WebAssembly dovolj napredovalo, da Flasha marsikje ne potrebujemo več. Še več, marsikdo se bo strinjal (Adobe morda ne), da si ga tudi ne želimo več, saj je Flash v vseh teh letih postal tudi velika cokla v razvoju. Moteče je že to, da je velik in počasen, bolj pa to, da je že vrsto let lahka tarča hekerjev, ki v njem iščejo in najdejo čisto preveč varnostnih lukenj.

Mimogrede, prvi žebelj v krsto mobilne različice Flasha je že pred leti prvi zabil Steve Jobs, ko ga je defacto prepovedal na napravah iPhone in iPad, leta 2011 pa je Adobe nad njim v celoti obupal.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

k0ki | 27.7.2017 | 11:49

Čim prej, prosim. Sit sem že vprašanj, "Zakaj mi ta in ta Facebook igra ne deluje več, če pa sem včeraj še igrala ..." ...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji