Objavljeno: 22.7.2017

Nemčija dovoljuje samovozeče avtomobile

Nemčija je 20. junija sprejela dopolnilo zakona o prometu, ki dovoljuje povsem avtonomno vožnjo do hitrosti 60 km/h, pišejo Finance. S tem celo prehiteva proizvajalce, saj prvi avtomobil, ki to omogoča, Audi A8 s sistemom AI, še čaka na odobritev s strani regulatorja. Mimogrede, predpis od proizvajalcev zahteva tudi vgradnjo »črne skrinjice«, iz katere bo mogoče natančno razbrati, kdo ali kaj je bilo krivo za morebitno prometno nesrečo, v kateri bi bil udeležen avtomobil.

Gre za t.i. tretjo stopnjo avtonomne vožnje, do sedaj so bili dovoljeni le avtomobili, ki so zmogli drugo stopnjo, teh pa je na cestah kar nekaj. Druga stopnja voznikom omogoča le omejeno avtonomno vožnjo, do 60 sekund, voznik pa se mora redno dotikati krmila, sicer se sistem izklopi.

Novi Audi A8 bo po odobritvi regulatorja potnika samodejno vozil do hitrosti 60 km/h – samodejno bo speljeval, zaviral, vrtel krmilo in tudi ustavil. Premore kar 41 asistenčnih sistemov, med drugim tudi laserski bralnik za nadzor prometa, seveda pa tudi zaznava vozila v križiščih.

Pri Audiju menijo, da bo nov sistem omogočal, da bodo vozniki svoj čas v avtomobilu bolje izkoristili in se morebiti družini, poslu (elektronska pošta) ali drugim opravilom, predvsem ob zastojih ali počasnem prometu. Voznik bo imel 10 sekund časa, da v primeru grozečih težav poprime za nadzor.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji