Objavljeno: 21.7.2017 12:00

Največji nezakoniti spletni tržnici ugasnili

Na temnem delu spleta sta prenehali delovati dve največji tržnici AlphaBay in Hansa, ki sta po padcu Silk Roada in njegovih naslednikov prevzeli primat nad prodajo orožja, drog, ukradenih številk kreditnih kartic in ostalih nezakonitih predmetov. Obe so v usklajeni akciji pokončali organi pregona iz več držav.

AlphaBay je vodil 26-letni Kadančan Alexandre Cazes, ki so ga na Tajskem pridržali 5. julija, teden dni pozneje pa je v svoji celici napravil samomor. Zasegli so mu več milijonov dolarjav premoženja, med drugim tri nepremičnine in štiri luksuzne avtomobile Lamborghini. Cazes je več let živel na Tajskem, od koder je nadzoroval AlphaBay. Več hišnih preiskav je izvedla tudi policija v Kanadi.

Policija je zaprla tudi tržnico Hansa, ki so pred zaprtjem mesec dni prikrito nadzorovali, s čimer so zbirali podatke o njenih uporabnikih. Nizozemska policija je nadzor nad Hanso prevzela 20. junija letos, ko so v Nemčiji aretirali dva upravljavca strani in v Nemčiji, na Nizozemskem in v Litvi zasegli strežniki. Odtlej je stran delovala, a pod nadzorom policije.

Ko je v začetku julija nehal delovati AlphaBay, se je aktivnost na Hansi povečala za osemkrat, so opazili. Z zaprtjem obeh strani in aretacijo vodilnih so zadali resen udarec spletni prodaji drog. A žal se je ob vsakem takemu uspehu še vedno pokazalo, da traja zgolj nekaj tednov, da vzniknejo nove tržnice, in krog se ponovi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji