Objavljeno: 16.7.2017 01:00

Štiri od petih podjetij ne uspe izkoristiti investicij v oblak

Storitve v oblaku postajajo vse večji dejavnik v informacijski strategiji in uporabi v domala vseh gospodarskih panogah in državah, toda vprašanje je, koliko uspejo podjetja te storitve tudi izkoristit. Raziskava družbe Fugue prikazuje nekoliko presenetljivo sliko današnjega stanja, kjer je kar 80 podjetij priznalo, da za zdaj še ne vidijo otipljivih prednosti od doslej opravljenih investicij v oblak. Kar 96% vprašanih meni, da bi oblačne storitve in z njimi povezane zadeve potrebovale spremembe in izboljšave.

Med odgovori okoli 300 strokovnjakov v velikih in srednjih podjetjih se je pokazalo, da tičijo največji razlogi za medel uspeh pri izkoriščanju storitev v oblaku v težavah zagotavljanja varnosti in zakonske skladnosti, nepredvidenih izpadih storitev in preveč razdrobljenimi in nedovršenimi orodji za upravljanje storitev v oblaku.

33% vprašanih meni, da bi morale biti storitve v oblaku enostavnejše in razumljivejše za rabo. 29% jih meni, da morajo ponudniki več narediti pri zagotavljanju varnosti, 13% pa želi boljši nadzor nad stroški. Raziskava je pokazala, da je glavna past, zlasti pri poslovnih uporabnikih, podcenjevanje kompleksnosti in posledično celotni stroškov lastništva ali uporabe storitev v oblaku. V številnih primerih to spoznajo šele na lastni koži, zato praviloma sledi razočaranje. Mnogi menijo, da rabi ta mlada panoga boljša priporočila in celo standarde za uporabo in upravljanje storitev, ki omogočajo boljši nadzor skritih in stranskih stroškov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji