Objavljeno: 13.7.2017 01:00

Hyberledger Fabric 1.0 – nova odprtokodna platforma za blockchain

Številni strokovnjaki menijo, da bo tehnologija podatkovnih verig blockchain imela v prihodnosti pomembno vlogo v podatkovnih povezavah med različnimi poslovnimi subjekti v vrednostni verigi pretoka podatkov, zlasti tam, kjer je treba zagotavljati dokazilo o verodostojnosti in nespremenljivosti podatkov.

Tehnologija blockchain, ki je mnogim znana kot eden od temeljev na kateri sloni tudi virtualna valuta Bitcoin, se vse bolj uveljavlja kot mehanizem za vzpostavitev novih podatkovnih omrežij, kjer so varnost, verodostojnost, a tudi preprosta dostopnost do podatkov ključnega pomena. Med najbolj pogostimi primeri uporab so izmenjava transportnih podatkov v logistiki, varna izmenjava zdravstvenih podatkov, vse bolj pogosto pa blockchain omenjajo tudi v pravu kot sredstvo za zagotavljanje verodostojnosti in potrditve obstoja ključnih dokumentov.

Temu gibanju se je pravkar pridružila znamenita organizacija Linux Foundation, ki je objavila povsem novo platformo Hyperledge Fabric 1.0 kot temelj za izgradnjo verig blockchain v novih ali obstoječih poslovnih aplikacijah in poslovnih skupnostih. Hyperledge Fabric ponuja vse potrebne elemente za vzpostavitev vozlišča in omrežja blockchain za specifične namene rabe.

Avtorji so že v osnovi poskrbeli, da je platforma modularna. Podatki v blockchainu so lahko šifrirani ali prosto dostopni, pač za različne namene rabe. Prav tako vsebuje možnost nadzora članstva in mehanizme za preverjanje konsenza pri preverjanju pristnosti podatkov. Sistem uporablja arhitekturo podatkovnih kontejnerjev, ki lahko vsebujejo poslovne podatke, na primer dokumente ali pa zgolj digitalne povzetke (hashe) teh dokumentov.

Linux Foundation je Hyperledge Fabric 1.0 pripravljal 16 mesecev, pri razvoju pa je sodelovalo več kot 159 podjetij, med katerimi so Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC), Fujitsu, GE, Hitachi, Huawei Technologies, State Street Bank, SecureKey, IBM, SAP in Wanda Group. Zanimivo, da tudi avtorji najbolj odmevnega projekta na temo blockchaina v poslovne namene, družbi IBM in ladjar Maersk potrjujeta, da trenutno preverjajo ustreznost platforme za potrebe uporabe v logistiki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji