Objavljeno: 12.7.2017 05:00

Kriptovalute na udaru

Zadnji mesec ni prav dober za imetnike kriptovalut, saj vse po vrsti izgubljajo. Ether, ki ga uporablja projekt Ethereum, je izgubil kar polovico svoje vrednosti, bitcoin pa je dobrih dvajset odstotkov cenejši. Toda kdor je kupoval ali rudaril lani ali v začetku leta, ima še vedno lep dobiček.

Ether je bil še v začetku leta vreden osem dolarjev, potem pa je začel pridobivati vrednosti. Rast se je okrepila maja in v prvem tednu junija je dosegel rekord pri 400 dolarjih. V naslednjem mesecu se je cena počasi sesuvala, padanje pa je bilo posebej izrazito ta teden. Ether je vreden le še okrog 200 dolarjev oziroma pol manj kot pred mesecem dni – in še vedno 25-krat več kot v začetku leta.

Bitcoin je šel skozi podoben preizkus, le nekoliko manj ekstremno. V začetku junija je dosegel skoraj 3000 dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost giblje okrog 2300 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri 1000 dolarjih, torej je še vedno več kot podvojil svojo vrednost.

Podobno se je zgodilo ostalim kriptovalutam. Izgubljajo tudi Ripple, Litecoin, Ethereum Classic, Dash, NEM in ostale. Bitcoin ima še novo staro težavo, in sicer se je zopet razplamtel boj med razvijalci in rudarji, kar utegne pripeljati do razkola in delitve (fork) na dve valuti. Ključni problem je velikost bloka, ki je za zdaj še omejena na 1 MB, kar pa predstavlja omejitev števila transakcij. Zato se potrditveni časi daljšajo, kar je v nasprotju z namenom bitcoina. Ali se bodo rudarji, ki so večinoma na Kitajskem in so v opremo investirali milijone, poenotili z razvijalci, bomo videli v prihodnjih tednih.

Našteto ne pomeni, da je časov kriptovalut konec. Pomeni pa, da se volatilnost že tako tveganih in volatilnih kriptovalut še povečuje. To je obdobje, ko so mogoči izjemni zaslužki in katastrofalne izgube.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji