Objavljeno: 9.7.2017 12:00

Hekerski napadi na ameriške jedrske elektrarne

Od maja hekerji napadajo ameriške jedrske elektrarne, drugo elektroenergetsko infrastrukturo in tovarne. To sta v izrednem poročilu zapisala Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Zvezni preiskovalni urad (FBI). Napade so označili kot rumeni alarm, ker je druga najvišja stopnja ogroženosti zaradi posamezne grožnje.

Wolf Creek Nuclear Operating Corporation je eno izmed podjetij, ki je bilo tarča hekerskih napadov. Za zdaj kaže, da napadalci niso uspeli priti do kontrolnih sistemov same jedrske elektrarne. Prav tako ni jasno, ali je bil namen napadov pridobiti informacije (torej industrijsko vohunjenje) ali pa je šlo za povzročanje škode. Hekerji so se doslej zgolj razgledovali po omrežju in spoznavali njegovo arhitekturo, kar pomeni, da se pripravljajo na pravi vdor.

Vsi pa zagotavljajo, da so krmilni sistemi v jedrskih elektrarnah ločeni od ostalih omrežij in zato ni nobene nevarnosti. A tudi iranske jedrske centrifuge so bile nepovezan sistem, pa so ga Američani uspeli okužiti s Stuxnetom. Dovolj je namreč okužiti kak računalnik na drugem omrežju, v katerega potem kdo od zaposlenih vtakne kak USB-ključ, ki ga odnese na krmilni sistem. Tudi ti, čeprav niso nikamor povezani, potrebujejo posodobitve.

Zanimivo je, kako se način napada redko spreminja. To pot so inženirjem poslali posebej prilagojene Wordove dokumente, ki so bili videti kakor življenjepisi ob prijavi na delovno mesto, v resnici pa so skrivali škodljivo kodo. Hekerji so napadali tudi spletne strani, ki jih obiskujejo zaposleni v elektrarnah, tako da so se lahko okužili tudi prek teh strani.

FBI in DHS trdita, da ima napad značilnosti skupine Energetic Bear, ki jo povezujejo z rusko državo.

The New York Times.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji