Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Skok v preteklost

Pred kratkim je v spletu odjeknila novica, da se legendarni Nokiin telefon, model 3310, vrača. Tudi po preizkusu nam ni povsem jasno, zakaj. Zakaj se vrača in zakaj je novica o tem odjeknila.

Nokiin telefon 3310 je izšel leta 2000 in nadomestil model 3210. Oba sta bila v svojih časih zelo priljubljena, izvirni 3310 je do danes najbolje prodajan telefon vseh časov (kar 126 milijonov enot). Glavni razlog, zakaj so bili ti telefoni tako cenjeni, je bila njihova enostavnost, trpežnost in nizka cena. Telefon so prodajali dolgih pet let, seveda pa je prišlo za njim še malo morje podobnih preprostih modelov.

Po sedemnajstih letih pa so v podjetju HMD Global, ki ima pravice za uporabo imena Nokia, vzeli stari recept, ga nekoliko prenovili in spet poslali na trg. Ob tem je v spletu kar odjeknilo, tudi pri nas se je veliko pisalo o tej napravi – pravzaprav smo bili presenečeni, da so jo tudi nam poslali na preizkus.

Recimo bobu bob - nova 3310 je bila predstavljena le zato, da bi se ponovno začelo govoriti o Nokii.

Kajti – telefon je praktično enak, kot je bil. Novost je le v barvnem zaslonu, ki ostaja majhen, a dobro viden tudi ob močnejši svetlobi. Telefon je manjši, tanjši in lažji od svojega sorodnika, po novem se polni prek vmesnika MicroUSB. Baterija še vedno zdrži res dolgo (obljubljajo en mesec v pripravljenosti), predvsem po zaslugi tega, da s telefonom ne moremo početi praktično nič res uporabnega, razen telefonirati in pošiljati sporočila SMS. To je očitno že iz Nokiine lastne reklame zanj – poudarjajo natanko tri lastnosti, ob bateriji še dejstvo, da je na voljo v štirih barvah, in to, da lahko igramo klasično igro Kača.

Telefon je sicer prijetnega, preprostega videza, tudi v roko zelo lepo sede. Kot rečeno, je zaslon sicer majhen, a zelo kontrasten, z velikimi ikonami in enostavno berljivim besedilom. Naprava je prav smešno lahka (okoli 80 gramov), po občutku bi brez težav zdržala tudi kak resen padec na tla. Nameščen je celo zelo osnovni spletni brskalnik, a ga zaradi povezave GPRS (hitrost do 114 Kb/s) ne privoščimo nikomur (mimogrede, da, GPRS, ne EDGE. In ne HSPA. In seveda ne LTE/4G.). V napravo lahko vtaknemo kartico MicroSD, brez tega premore telefon 16 MB prostora za uporabnikove datoteke (to pomeni približno osem fotografij). Na spodnji strani je še izhod za slušalke, prek katerega lahko poslušamo glasbo, denimo datoteke mp3, naložene na pomnilniško kartico.

Take telefone dobimo pri operaterjih že nekaj časa praktično brezplačno, če pač imamo naročniški paket. V trgovinah se cene začnejo pri nekaj čez dvajset evrov.

S tako omejeno napravo seveda ni nič narobe – kar veliko uporabnikov si želi le preprost telefon, s katerim lahko kličejo, pošiljajo SMSe in si nastavijo kak alarm. Tem bi ta telefon zelo odgovarjal, le težko se otresemo občutka, da gre za precenjeno napravo. Res je v primerjavi z današnjimi pametnimi telefoni zelo poceni, a kaj, ko dobimo malo morje podobno zmogljivih naprav še ceneje – tudi za slabo polovico cene te Nokie.

Če se ozremo naokoli, jih najdemo povsod – od naših večjih spletnih trgovin (tam najdemo celo take, ki se poklopijo) pa do večjih bencinskih črpalk, nekaterih enot Pošte in celo v kaki trafiki bi se našli. Zakaj bi torej kdo kupil novo različico stare Nokie? Morda iz nostalgije, kake druge razloge pa težko najdemo.

Nokia 3310 2017

Telefon (brez pameti).

Izdeluje: www.nokia.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 58 EUR.

Za: Enostavnost rabe, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Nobenih pametnih funkcij, omejena kamera, praktično brez povezljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji