Objavljeno: 20.6.2017 08:00

Na internetu dostopni podatki 200 milijonov Američanov

Na internetu se je za nekaj časa znašla baza, ki je vsebovala osebne podatke več kot 198 milijonov ameriških volivcev. To je skoraj 80 odstotkov vseh volilnih upravičencev v ZDA. V bazi so bili zbrani najrazličnejši osebni podatki, od datuma rojstva in prebivališča, do še bolj osebnih, kot so članstvo v politični stranki, narodnost, verska opredeljenost itd.

Podatke je na internet nehote postavilo podjetje Deep Root Analytics, ki se ukvarja z analizo podatkov o volivcih za namene volilnih kampanj. Najela jih je republikanska stranka. Deep Root Analytics je podatke pustil na nezavarovanem strežniku pri Amazonu. Nezavarovan strežnik je odkril varnostni raziskovalec Chris Vickery, ki je lani odkril tudi javno dostopne podatke o 191 milijonih mehiških volilnih upravičencev. O tokratni najdbi je odgovorno obvestil podjetje, po umiku podatkov pa tudi javnost.

V Deep Root Analytics poudarjajo, da se ni zgodil vdor in da po njihovih podatkih do baze ni dostopil nihče. Res ni šlo za vdor, saj ga niti niso potrebovali – podatki so bili javno dostopni.

Toda to niti ni glavni problem. Taka razkritja kažejo, koliko stranke danes vedo in kaj vse si še prizadevajo izvedeti o volivcih, da bi jih lahko čim učinkoviteje nagovarjale. Vicerky je namreč 12. junija odkril, da je dostopna 1,1 TB velika baza. Poleg te baze je obstajala še večja, 24 TB težka baza, ki pa ni bila javno dostopna, zato o njeni vsebini lahko le ugibamo. Toda že v javno dostopni bazi je srhljivo veliko podatkov.

Poleg osebnih podatkov so temeljito analizirali izide volitev leta 2008 in 2012, tako na nivoju držav kakor okrožij in posameznih volivcev. Izkaže se, da o posameznem volivcu vedo ogromno. Ne le, kje živi in koliko je star, temveč tudi telefonske številke, članstvu v strankah, nacionalnost itd. Če ste torej naivno verjeli, da so volitve preprosta igra, kjer posamezen kandidat poizkuša s svojimi idejami in osebnostjo prepričati čim več ljudi, ste se motili. Gre za do potankosti izpopolnjen sistem matematike in psihologije.

Upguard.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji