Objavljeno: 16.6.2017 01:00

Umetna inteligenca proti prevarantom in teroristom

Internet je danes zatočišče za tisoče prevarantov in terorizmov, boj proti njihovemu delovanju pa je vse prej kot enostaven. Veliki ponudniki storitev, kot sta Microsoft in Facebook, so že pred časom ustanovili posebne oddelke v svojih organizacijah, katerih glavni cilj je bolj proti prevarantskim aktivnostim in sovražnemu govoru, ki ogrožata internetno javnost, s tem pa tudi priljubljenost in dobičkonosnost njihovih storitev. Toda tudi vsa prizadevanja posebej izurjenih strokovnjakov žal niso več dovolj, zato v boju proti prevarantom in teroristom spletni ponudniki začenjajo z uporabo specializiranih programov z vgrajeno umetno inteligenco.

Microsoftov oddelek Digital Crimes Unit je tako odgovoren za nedavni uspeh ameriške federalne trgovinske komisije, ki je pred nekaj tedni razkrila obsežno mrežo kriminalcev, ki so z digitalnimi prevarami uporabnikom najprej upočasnili ali okužili računalnike, nato pa služili s storitvami lažne podpore in nepotrebnim »popravljanjem« računalnikov. Zlikovci so bili zelo premeteni in so dobro poskrbeli za nenehno spreminjanje izvorov napadov ter se s tem spretno izmikali organom pregona in klasičnim metodam sledenja.

Microsoft je s pomočjo strokovnjakov enote Digital Crimes Unit razvil posebne programe z algoritmi strojnega učenja, ki so bistveno hitreje in bolj natančno zaznali napade, z ujemanjem podobnih besed, stavkov, slik in opozorili na napade praktično med tem, ko se prožili. Na ta način so organom pregona dali sledi precej hitreje kot doslej, zato so uspeli izslediti napadalce preden so se ti premaknili na novo virtualno lokacijo.

Microsoft je v ta name uporabil kar nekaj zmogljivosti svoje oblačne storitve Azure za analizo velikanskih količin podatkov v realnem času, ki pa so hitro dali sadove tega truda. Microsoft namerava tovrstna orodja še naprej izpolnjevati in vzpostaviti še bolj tesne povezave z organi pregona, ki so lahko s takim sistemom pri zatiranju prevar hitrejši in s tem bolj uspešni.

Podobno smer boja proti kriminalu in terorizmu je ubral Facebook. V nedavno objavljenem dokumentu so razkrili, da že nekaj časa uporabljajo kombinacijo umetne inteligence in delovanja specializiranih strokovnjakov za identifikacijo in zatiranje digitalnega terorizma. V ozadju je sistem algoritmov, ki zna analizirati besedila, opravljati prevode med jeziki, celo tolmačiti in samodejno klasificirati slikovno in video gradivo.

Umetno inteligenco nato uporabljajo tudi za identifikacijo mreže povezanih oseb in njihovo hkratno odstranitev, da se nedovoljene aktivnosti ne nadaljujejo prek drugih uporabniških računov. Čeprav pri Facebooku ne navajajo konkretnih številk, trdijo, da so število terorističnih aktivnosti in groženj »občutno zmanjšali« oziroma preprečili. Algoritme pa nameravajo intenzivno razvijati tudi v bodoče. V pomoč umetni inteligenci je posebna »udarna enota« okoli 150 strokovnjakov, ki nadzorujejo sistem, hkrati pa tudi snujejo zaščite pred novimi tipi zlorab, vdorov in objavljanje nedovoljenih vsebin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji