Objavljeno: 14.6.2017 15:00

Windows XP še ni čisto mrtev

Microsoft je že davnega leta 2014 odpisal Windows XP in po več kot enoletnem opozarjanju povedal, da je 12 let podpore več kot dovolj in da je čas za nadgradnjo. Ko se podpora izteče, prenehajo izhajati tudi varnostni popravki, kar je glavna ranljivost starih programov. Sedaj pa je Microsoft besedo snedel.

Prvikrat je to storil že minuli mesec, ko se je zaradi razsajanja izsiljevalskega črva WannaCry odločil, da izjemoma izda popravek za Windows XP in Visto. Včeraj pa se je zgodba ponovila. Zaradi hudih ranljivosti v Windows XP, ki jih sodeč po zadnjih razkritjih hekerske skupine The Shadow Brokers izrabljajo tudi CIA in tajne službe, je Microsoft včeraj spet zakrpal Windows XP. Ob tem je ponovno dodal, da gre za izredni dogodek, saj so odkrite ranljivosti hude in se v praksi že izrabljajo.

Ali si je Microsoft s tem storil medvedjo uslugo, so mnenja deljena. Ker Windows XP še vedno uporablja precej uporabnikov, tudi poslovnih, je Microsoft očitno ocenil, da bo popravek pač treba izdati. Toda s tem daje Microsoft napačen signal. Čeprav je Windows XP nepodprt in varnostno luknjičast, s tem Microsoft sporoča, da njegova uporaba vendarle ni problematična, saj da bo ob hudih ranljivostih popravek vendarle izšel. Toda to ni res. Windows XP je manj varen zaradi samega ustroja, ena ali dve zakrpani luknji pa ne pomenita, da je ostalih deset prav tako zavarovanih. Zato je kljub izrednim dogodkom Windows XP čim prej zamenjati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji