Objavljeno: 13.6.2017 01:00

Ali bo Intel blokiral Windows 10 on ARM?

Microsoft je pred časom napovedal, da bodo operacijski sistem Windows 10 kmalu vnovič ponudili tudi na strojni platformi ARM, a tokrat bodo za razliko od preteklosti uporabili programsko opremo za emulacijo ukazov x86/x64 na tuji stojni platformi. Toda pri družbi Intel opozarjajo, da bodo naredili vse, da bi zaščitili svoje intelektualne pravice v zvezi s tehnologijo x86. Če bo treba, najbrž tudi s tožbami.

Medtem, ko Microsoft in Qualcomm veselo razlagata partnerjem po svetu, da bo operacijski sistem Windows 10 deloval na procesorjih Snapdragon praktično brez pribitkov, pri Intelu pošiljajo v javnost opozorila, da ne bo šlo brez njihovega dovoljenja. Tehnologijo x86 lahko trenutno v svojih izdelkih licenčno uporabljata le družbi AMD in Via Technologies.

Intel je v članku na svojem portalu, v kateremu se spominjajo 40 let inovacij na osnovi tehnologije x86, jasno navedel, da emulacija Intelove tehnologije v programski opremi kljub vsemu zahteva dovoljenje proizvajalca in licenco za uporabo, ki ju Microsoft in Qualcomm nimata. Ob tem opozarjajo na zgodbo okoli družbe Transmeta, ki je okoli leta 2000 ponujala procesor, ki je emuliral ukaze x86 v strojni opremi. Sledilo je več sporov z družbo Intel, Transmeta pa je zaprla vrata leta 2009.

Za zdaj še ni jasno, kdaj bo Windows 10 on ARM nared, neuradno pa analitiki pričakujejo splovitev še pred koncem leta. Microsoft je v ta namen razvil tehnologijo oziroma emulacijski sloj Windows on Windows (WOW), ki uporablja knjižnico »compiled hybrid portable execution« (CHPE), s katero prevedbo ukazov izvajajo zelo učinkovito in brez velikih pribitkov. Po ocenah naj bi Microsoft in Qualcomm na ta način na trg lahko dala računalnike, ki bodo precej cenejši od tistih z Intelovo in morda celo AMD-jevo tehnologijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji