Objavljeno: 10.6.2017 12:00

Tudi domači merilniki krvnega tlaka nenatančni

Prejšnji mesec smo poročali, da so domači merilniki srčnega utripa in porabe kalorij sorazmerno nenatančni pri slednjem. Medtem ko pametne zapestnice še nekako ugotovijo, kako hitro nam bije srce, je preračun v porabljene kalorije katastrofalen. Sedaj pa raziskovalci ugotavljajo, da tudi z domačimi merilniki krvnega tlaka ni kaj bolje.

Več kot 70 odstotkov domačih merilnikov se pri merjenju krvnega tlaka zmoti za vsaj 5 mmHg, medtem ko jih 30 odstotkov zgreši za več kot 10 mmHg. To se ne sliši veliko, a je v resnici dovolj, da se zdravniki lahko napačno odločijo glede zdravljenja. Eden izmed razlogov za napačne meritve je način, kako se merilniki validirajo. Testiranja potekajo na zdravih odraslih ljudeh, ki imajo normalen tlak in zdravo telo. Po navadi pa te naprave uporabljajo ljudje, ki imajo tlak izven idealnih meja, poleg tega pa imajo še druge težave, recimo debelost, otrdele arterije idr.

Nauk je torej zelo podoben kakor pri pametnih zapestnicah. Čeprav nam elektronika čudežno pričara rezultate z decimalnimi mesti, jih je treba jemati z zrnom soli. Velika večina teh meritev je natančna zgolj na 10 odstotkov ali še slabše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

zoran.novak | 10.6.2017 | 17:07

Zato tudi svetujejo, da se naredijo vsaj tri merjenja, da bi se dobila srednja vrednost, ki naj bi bil kolikor toliko točna.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji