Objavljeno: 30.5.2017 07:00

Novi Monitor!

V novi številki Monitorja smo se po daljšem času zopet lotili nekoliko večjega preizkusa prenosnikov, tokrat najpopularnejšega segmenta – cenejših modelov. Cenovni razpon je bil od 300 pa do 700 evrov, torej predstavlja raznolik pregled našega trga. Pišemo tudi o alternativah - tako namiznem računalniku kot tudi o telefonih, ki so v zadnjih letih za marsikoga dejansko zamenjali domači računalnik. Napisali pa smo tudi nekaj splošnih napotkov za nakup, oziroma o tem, na kaj moramo biti pri nakupu pozorni.

Med preizkusi je tokrat Samsungova pametna ura Gear S3, po preizkusu Galaxy S8 prejšnji mesec smo tokrat nadaljevali še z njegovim večjim bratom, modelom S8+. Zanimiv je tudi preizkus Amazonove digitalne pomočnice za doma, ki je v obliki pametnega zvočnika Echo. To področje se hitro razvija in je predvsem v ZDA že zelo popularno, pri nas pa imamo zaenkrat še kar nekaj omejitev. Nadaljujemo tudi navdušenje nad električnimi vozili, tokrat smo preizkusili majhno vozilo, za katerega ne potrebujemo vozniškega izpita. Gre za model Biro podjetja Estrima, majhen in okreten mestni avtomobilček.

V novem Monitorju pišemo tudi o spremembah in novosti na našem trgu mobilne telefonije. V tem mesecu je namreč z lastno ponudbo mobilne telefonije začela veriga Hofer. Ti so nastopili z agresivno cenovno politiko, na katero pa so se že odzvali tudi drugi ponudniki. Med pametnimi telefoni smo tokrat ob omenjenem Galaxy S8+ preizkusili tudi novi Honor 8 Lite ter Asusov Zenfone 3 Max, telefon z res zmogljivo baterijo.

Pred kratkim smo bili na obisku pri Huaweiju na kitajskem, tokrat objavljamo tudi pogovor z Christophe Coutelle, v katerem je bila glavna tema uporabniški vmesnik na Androidu. Nekateri namreč prisegajo na Googlov neokrnjen sistem, a podjetja, med njimi tudi Huawei, vztrajajo pri svojih prilagojenih vmesnikih, z novim modelom P10 so se lotili diferenciacije tudi s tipkami oziroma tem, da imajo (za razliko od ostalih) le eno navigacijsko tipko (namesto treh).

Med programi smo si ogledali stanje pri aplikacijah za trenutno sporočanje. Trg je kar velik in razgiban, od takih, ki so že del samega sistema (iMessage) do tistih, vezanih na kako izmed popularnejših spletnih strani (Facebook Messenger) pa tudi do aplikacij, namenjenih profesionalni rabi (Slack) ali tistim, ki prisegajo na varno, šifrirano komunikacijo (Signal). Za prosti čas pa pišemo tudi o aplikacijah za ogled filmov, serij in drugih TV programov, ogledali smo si tako domačo ponudbo (aplikacije Telekoma, T-2, A1 in Telemacha) kot tujo (Netflix, Amazon Prime Video...).

V zadnjem mesecu smo iz logov Microsofta uporabniki Windows 10 dobili novo večjo posodobitev, imenovano Windows 10 Creators Update, ogledali smo si vse njene korenite spremembe in novosti, sploh tiste, ki so očem nekoliko bolj skrite.

V prilogi Monitor Pro smo se tokrat lotili e-poslovanja in digitalne preobrazbe. Z brezpapirnim oziroma elektronskim poslovanjem lahko namreč dosežemo boljši nadzor na dokumenti, varnejše poslovanje, pospešeno izvajanje poslovnih procesov, konec koncev pa tudi nižje stroške.

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide 27. junija, še vedno pa je na voljo tudi Monitor Svet, posebna številka z izborom najboljših besedil iz tujih tehnoloških revij. Velja omeniti še izid posebne poletne izdaje, ta izide 13. junija, v njej se bomo lotili nevarnosti današnjega digitalnega sveta.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji