Objavljeno: 11.5.2017 13:00

Prepoved prenosnikov na letih v ZDA?

Daily Beast poroča, da ima ZDA (konkretno The Department of Homeland Security) namen prepovedati vnos prenosnih računalnikov v kabino letal, ki letijo proti ZDA. To naj bi portalu povedali neimenovani Evropski varnostni uradniki. Uradno naj bi ZDA to odločitev javnosti predstavile še danes.

ZDA so podoben ukrep uvedle že marca, vendar takrat le za letala, ki letijo iz nekaterih držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Tokrat naj bi veljal za vse. Ni še jasno, ali naj bi prepoved veljala le za prenosnike ali tudi za tablice.

Razlog je, tudi tokrat – terorizem, oz. možnost, da bi terorist v prenosnik računalnik uspeli vstaviti dovolj močno eksplozivno napravo, da bi zrušila letalo, kar se je menda že zgodilo. Razlog je, tudi tokrat, na majavih nogah, saj lahko taista eksplozivna naprava v prenosniku eksplodira tudi v prtljažnem prostoru, kamor bo po novem treba oddajati vse prenosnike.

Resničen razlog se bržkone skriva v navidezni varnosti, ki jo države poskušajo ustvariti s takimi potezami – »nekaj delamo, brez strahu, vse bo še dobro«. Vendar pa množica litijevih prenosniških akumulatorjev v prtljažnem prostoru, ne obeta pretirane varnosti. Akumulatorji pač včasih tudi zagorijo in »tam spodaj« jih je težje pogasiti.

Uradni podatki ameriške agencije FAA pravijo, da je bilo v letu 2016 33 incidentov z gorečimi elektronskimi napravami. V teh sta dvakrat nastopali tablici in trikrat prenosniki.

Letalske družbe nad spremembo seveda ne bodo navdušene, saj predvsem potniki v poslovnem in prvem razredu plačajo mastne denarce ravno zato, da lahko med dolgim letom opravijo nujno delo in se po pristanku pripravljeni lotijo sestanka. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji