Objavljeno: 9.5.2017 13:00

Intel kmalu ne več največji?

Splošno sprejeti odgovor na vprašanje »Kdo je največji proizvajalec čipov na svetu«, je – Intel. Pri čemer imamo s »čipi« v mislih integrirana vezja vseh vrst, od pomnilnikov DRAM in NAND (flash), sistemskih vezij, procesorjev, itd.

Lahko, da se bo to v letu 2017 prvič spremenilo – največji bi znal postati – Samsung. Kot poroča IC Insights, bo Intelova prodaja v drugem četrtletju predvidoma znašala 14,4 milijarde dolarjev, Samsungova pa 14,49 milijarde. Vsaj če se cene pomnilnikov v kratkem ne bodo spremenila, oz. se trendi le teh ne bodo obrnili. Cene pomnilnikov namreč rastejo.

Intel je (bil?) največji od leta 1993, ko je predstavil procesorje 486, to vlogo pa je še dodatno utrdil s predstavitvijo Pentiuma, ki je prodajo osebnih računalnikov pognal v nebo. Danes so časi drugačni, veliko višje številke kot v osebnih računalnikih, se obračajo v pametnih telefonih. Če so bila leta 1993 na prvih mestih (poleg Intela) podjetja kot so NEC, Toshiba, Motorola, Hitachi in Texas Instruments, so danes Samsung, Qualcomm, Broadcom, SK Hynix in Micron.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji