Objavljeno: 8.5.2017 01:00

Bo kitajski kvantni računalnik prehitel vse ostale?

Skupina znanstvenikov iz univerze Hefei v vzhodnokitajski provinci Anhui je uspela razviti kvantni računalnik, ki temelji na zamisli bozonskega vzorčnega stroja, kjer uporabljajo fotone kot gradnike za računanje. Čeprav gre šele za prve korake, so kitajski znanstveniki prepričani, da lahko že v nekaj letih presežejo zmožnosti vseh doslej znanih superračunalnikov.

Računalnik Hefei je za zdaj uporaben zgolj za napovedovanje obnašanja fotonov, kar pa je silno zapletena simulacija zaradi nepredvidljivosti in težav izdelave samega modela sistema. Že v prvem poizkusu je bil Hefei 10 do 11-krat zmogljivejši od prvega elektronskega računalnika, ENIACa, ki izhaja iz leta 1940. Toda v kratkem času so uspeli izvajati izračune za pet fotonov in to 24.000-krat hitreje kot pri drugih dosedanjih poizkusih.

Znanstveniki menijo, da je napovedovanje obnašanja že okoli 20 fotonov v sistemu pretežek oreh tudi za danes najzmogljivejše superračunalnike. Znanstveniki so si zadali cilj, da bodo z računalnikom v nekaj letih lahko napovedovali obnašanje okoli 30 fotonov, kar naj bi razblinilo še zanje pomisleke okoli uporabnosti kvantnih računalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji