Objavljeno: 8.5.2017 01:00

HoloLens v operacijski dvorani

Microsoft je ob predstavitvi platforme za povečano resničnost HoloLens med drugim omenil, da bo tehnologija imela pomembno vlogo v zdravstvu. Podjetje Scopis, ki je deluje v ZDA in v Nemčiji, to potrjuje s svojo platformo Scopis Holographic Navigation Platform.

Rešitev združuje namensko razvito programsko opremo, ki s pomočjo prikazovalnika HoloLens asistira pri izvajanju kirurških posegov in pri pripravah nanje. S pomočjo sistema lahko zdravnik natančneje opravlja posamezne korake posega, saj mu pri tem pomagajo računalniško generirane informacije, na primer prikaz tkiv, ki niso vidna prostemu očesu.

Hololens lahko poleg tega natančno meri razdalje med posameznimi točkami na tkivih, kot tudi pravilnost (na primer kot) namestitve kirurških pripomočkov uporabljenih v posegu. Za nameček lahko Hololens prikazuje računalniške zaslone na površinah, ki so najbolj primerne za uporabnika sistema, seveda pa je lahko zaslonov več, vse pa krmilimo brez dotika ali zgolj z glasovnimi ukazi. V fizični obliki bi bilo vse našteto zelo moteče za potek operacije.

Prva konkretna implementacija je virtualni asistent pri operaciji hrbtenice, kjer je natančnost ključnega pomena. Prve klinične teste trenutno opravljajo v Berlinu. Scopis meni, da je to šele prvi korak na področju uporabe povečane resničnosti v zdravstvene namene, pričakujejo pa velike preskoke v načinu in namenu rabe v kliničnem okolju.

xvbWE4OsKxY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji