Objavljeno: 4.5.2017 18:00

Kemijski inštitut bo postal del SLING-a

Slovenska iniciativa za nacionalni grid ali krajše SLING bo dobila novega partnerja, ki bo postal Kemijski inštitut. SLING je mreža superračunalnikov v Sloveniji, v katero so povezane računske kapacitete na Inštitutu Jožef Štefan, ARNES-u, Univerzi v Novi Gorici, v Arcturju in Agenciji za okolje. SLING slovenskim raziskovalcem omogoča, da izkoriščajo proste računalniške kapacitete za izvajanje izračunov.

V SLING-u je trenutno več kot 22.000 jeder, Kemijski inštitut pa bo prispeval še svojih pet tisoč v dveh superračunalnikih, ki že nekaj časa delujeta na inštitutu. Z njimi se izvajajo računske simulacije, ki postajajo v moderni znanosti nepogrešljive. S superračunalniki se med drugim obdelujejo podatki, ki jih proizvaja CERN, podatki iz sekvenciranja genoma za diagnozo genetskih bolezni, izvajajo kvantnokemijski in klasični izračunu, napoveduje vreme in poraba energije v satelitih itd.

S pismom o nameri, ki so ga podpisali direktorji Kemijskega inštituta (novi pristopnik v SLING), Inštituta Jožef Štefan (podpora delovanja SLING-a) in ARNES-a (upravljavec SLING-a) se je Kemijski inštitut zavezal, da bo svoje proste kapacitete sčasoma priključil v SLING.

O superračunalnikih in SLING-u smo zelo podrobno pisali prav v aktualni številki, tik preden je Kemijski inštitut najavil povezavo v SLING.

Matej Huš

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji