Objavljeno: 4.5.2017

Microsoftov nov prenosnik in novi – Windows.

Microsoft že dalj časa dokazuje, da obvladuje tudi strojno opremo, tako kot že dalj časa dokazuje, da je ne zna prodajati globalno, po celem svetu. Tako lahko o strojnih novostih iz te v osnovi programske hiše le beremo in si ogledujemo spletne video posnetke. Ali pa seveda skočimo na kako tujo spletno trgovino in si omenjene strojne izdelke, včasih z malce goljufije glede našega kraja bivanja, tudi priskrbimo.

Tako bo najverjetneje tudi z novim prenosnikom Surface Laptop, prenosnikom, ki je bil predstavljen v torek. Čeprav so se pred predstavitvijo širile govorice, da naj bi bil novi prenosnik Microsoftov odgovor na Googlove prenosnike Chromebook, še posebej v kombinaciji z Windows 10 S (glej spodaj), pa je sedaj videti, da je bližji konkurent Applov MacBook Air. Surface Laptop namreč stane najmanj 1000 dolarjev.

Za ta denar ponuja 13,5-palčni zaslon ločljivosti 2256 × 1504 pik z zaščito Gorilla Glass, ki je občutljiv na dotik (in podpira pero Surface Pen), procesorje Core i5 (7200U) ali i7 (7660U) in tipkovnico, ki se ponaša s teksturo/prevleko Alcantara, tako, kot smo je že dolgo vajeni v avtomobilih. Pomnilnika je v osnovi 4 GB, »diska« SSD pa 128, seveda pa so na voljo tudi močnejše (in veliko dražje) izvedbe.

Prenosnik tehta 1,25 kg in je debel le 1,5 cm, baterija pa naj bi zdržala 14 ur in pol, pravi Microsoft. za razliko od obstoječega modela Surface Pro 4, pri Laptopu ne gre za križanca, torej tipkovnice ne moremo sneti in ga uporabljati kot tablico.

74kPEJWpCD4

 

Windows 10 S

Na Surface Pro teče posebna različica Windows – 10 S, sistem, o katerem se je do nedavno govorilo kot o »Windows Cloud«. 10 S je nekakšen Windows RT nove dobe, omejeni Windows, ki omogoča le nameščanje programov iz Microsoftove programske tržnice. (Res pa je, da je bil RT narejen za procesorje ARM, pri 10 S pa gre za običajno različico za Intelovo arhitekturo.)

Osnovna ideja Windows 10 S je v tem (tako Microsoft), da naj bi bil bolj varen, saj ne omogoča nameščanja programov iz neznanih virov (programi na Microsoftovi tržnici pa naj bi bili preverjani) in bolj varčen, saj naj bi bili programi bolje napisani in »bolje vzgojeni«. Ideja za uporabnike je seveda tudi v tem, da je sistem cenejši od »pravih« Windows 10, s tem pa so lahko cenejše tudi naprave z njim. Da je tudi omejen, kaže Microsoftova napoved, da ga bo mogoče za 50 evrov (nepovratno) nadgraditi na polne Windows 10.

Kakorkoli - videti je (tudi) kot poskus oživiti Microsoftovo tržnico, ki se ne more ravno pohvaliti z obiskanostjo. Priznajte – koliko programov ste si e namestili iz nje?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

faganel | 4.5.2017 | 11:44

Sicer sem Apple uporabnik, a te MS Surface zadeve so kar pritegnile mojo pozornost. A pri nas je dostop to teh "napravic" precej omejen (če že ne onemogočen) ... tisti, ki jih pa prodajajo so pa navili cene v nebo. Škoda.

Jure Forstnerič | 4.5.2017 | 12:14

Se popolnoma strinjamo - nekaj teh Surface naprav smo v preteklosti sicer preizkusili, ampak uradno se pri nas ne prodajajo, neuradno pa so cene res visoke.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji