Objavljeno: 2.5.2017 05:00

Kitajska piše svojo Wikipedijo

Kitajske oblasti so se odločile, da bodo razvile lastno internetno enciklopedijo, ki bo seveda v kitajščini, a bo po obsegu in širini tekmovala z Wikipedijo. V ta namen so najeli 20.000 ljudi, ki bodo ustvarili enciklopedijo z vsaj 300.000 prispevki, ki bodo dolgi vsaj 1000 besed. Mimogrede, Wikipedija ima več kot pet milijonov prispevkov.

Medtem ko Wikipedijo v veliki meri sestavljajo prostovoljci s celega sveta, bodo kitajsko enciklopedijo sestavljali izbrani strokovnjaki z državnih univerz. To že kaže, kaj je njen pravi namen. Čeprav je Wikipedija dosegljiva tudi v kitajščini (kadar ni blokirana in za strani, ki niso na seznamu prepovedanih tem), očitno želi Kitajska postaviti lastno enciklopedijo, v kateri bodo samo podatki, ki bodo vladajoči eliti po godu.

Zaradi tega so borci za svobodo projekt že označili kot veliki kitajski zid kulture. Nared naj bi bila prihodnje leto.

Kitajska je znana po strogih omejitvah dostopnosti podatkov na internetu, kar imenujemo veliki kitajski požarni zid. Kako deluje, kaj blokira in kako je videti v praksi, bomo obširno predstavili v prihajajoči številki, ki bo izšla konec meseca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji