Objavljeno: 16.4.2017 10:00

Tu je Ubuntu 17.04

Kot po urniku je ta teden izšla nova verzija najbolj popularne Linuxove distribucije Ubuntu, ki se glede na čas izida logično imenuje Ubuntu 17.04. Verzija s kodnim imenom Zesty Zapus je ena zadnjih inačic, ki bo uporabljala grafično okolje Unity. Prihodnje leto tak čas bo Ubuntu 18.04 LTS uporabljal GNOME.

Zato se lahko upravičeno vprašamo, kdo bi sploh nadgrajeval. Ubuntu 17.04 ni LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprt le do januarja prihodnje leto. Verzije LTS, ki izidejo vsako drugo leto, so po drugi strani podpore deležne pet let. Domači uporabniki so zagotovo primerni kandidati za nadgradnjo, saj je v Ubuntuju 17.04 novosti kar precej, medtem ko bodo v poslovnih in industrijskih okoljih bržkone nekoliko pomislili.

Odpravljanje Unityja je povzročilo precej pretresov v Canonicalu, ki razvija Ubuntu. Polovico ekipe, ki je delala na razvoju Unityja, bodo odpustili, preostanek pa prerazporedili na druge projekte. Skupno gre za okrog 80 razvijalcev, ki bodo potrebovali novo službo; nekateri so odpoved dali že sami.

Spremembe pa so tudi v vodstvu. Mark Shuttleworth ponovno prevzema krmilo podjetja. Dosedanja izvršna direktorica Jane Silber je sporočila, da se sedem let po zasedbi položaja, na katerega jo je pripeljal prav Shuttleworth, umika. Prej je delala kot operativni direktor, sedaj pa bo nadaljevala kot članica upravnega odbora. Silberjeva bo funkcijo predala v treh mesecih.

Kakorkoli, Ubuntu 17.04 je že na voljo. Nanj lahko neposredno nadgradijo uporabniki prejšnje verzije Ubuntu 16.10, medtem ko enostopenjska nadgradnja s starejših verzij ni mogoča. Novosti, ki jih 17.04 prinaša, so: GNOME 3.24 (ne kot privzeto okolje), jedro 4.10 (podpora novim platformam ARM, Raspberry Pi 3, Surface 3, boljši DRM za AMD in Nvidio), podpora za Apple Air Print in IPP Everywhere (tiskanje brez gonilnikov) in še kopico manjših sprememb in novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji