Objavljeno: 16.4.2017

Pametna mesta in naprave IoT

Internetne stvari (IoT) bodo imele ključno vlogo v transformaciji današnjih mest v pametna mesta. Sodeč po raziskavi družbe IHS Markit bodo mesta po celem svetu v letošnjem letu implementirala okoli 202 milijonov različnih naprav, tipal in krmilnikov. V desetih letih, torej nekje do leta 2026 naj bi letno mesta implementirala že 1,4 milijarde tovrstnih naprave letno.

V primeru pametnih mest gre predvsem za naprave IoT, ki merijo onesnaženost, gostoto prometa, upravljajo z javno razsvetljavo in drugimi ključnimi elementi infrastrukture mest. Toda večina strokovnjakov meni, da smo šele v začetnih fazah implementacije tovrstnih tehnologij. V veliki večini današnjih primerov uporab gre predvsem za omejene pilote, ki bolj kot ne testirajo tehnologije in principe delovanja.

Po mnenju strokovnjakov je to priložnost, pa tudi nevarnost. Mesta se odločajo za zelo različne tehnologije, standarde, načine implementacije, kar povzroča veliko fragmentacijo trga, ta pa preprečuje še hitrejšo rast. Iniciative, ki niso koordinirane zgolj v okviru posameznega mesta so torej nujne za hitrejšo implementacijo tehnologije.

Raziskava je obenem pokazala, da se ravno v letih 2017 in 2018 veliko mest pripravlja za naslednjo fazo po pilotskih projektih. Mesto San Diego bo tako implementiralo 3.200 cestnih svetilk s tehnologijo LED in krmilniki IoT. V glavnem mestu Mehike se pripravljajo na razpis za obsežno mrežo tipal za nadzor onesnaženja ozračja s ciljem, da omilili ta pereč problem mesta.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo pomen dolgoročnega strateškega načrtovanja pri implementaciji tehnologijo IoT. Današnji projekti morajo postati člen dolgoročne strategije mest, kjer se nove tehnologije dopolnjujejo, ne pa zamenjujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji