Objavljeno: 11.4.2017 01:00

Microsoft investira v kontejnerje

Koncept programskih kontejnerjev kot nove metode za virtualizacijo sodobnih aplikacij na temelju mikrostoritev (microservices) postaja vse bolj priljubljen med razvijalci modernih distribuiranih aplikacij. Tehnologijo so z obema rokama sprejeli tudi Microsoftu, čeprav so korenine drugod. Dokaz v to smer je nedavni nakup mladega startup podjetja Deis, ki razvija orodja, s katerimi bo lažje uporabljati kontejnerje in orkestracijsko platformo Kubernetes v oblačnih storitvah Azure.

Kubernetes je odprtokodno ogrodje razvito pri Googlu, ki omogoča upravljanje porazdeljenih aplikacij prek gruči računalniških sistemov. Toda orodje je vse prej kot enostavno za uporabo zlasti za programerje, ki z agilnimi metodami nenehno spreminjajo aplikacije. Deis je specifično razvil tri orodja, ki olajšujejo vsakdanje delo s kontejnerji in Kubernetesom.

Helm je orodje, ki omogoča upravljanje programskih paketov za potrebe namestotve in nadgradnje porazdeljenih programov. Workflow je program za ukazno vrstico, ki omogoča objavo oziroma odjavo posameznih mikrostoritev z možnostjo upravljanja logov, s katerimi je lažje odkrivati napake. Steward pa je programski posrednik (service broker), ki deluje kot most med programi in spletnimi storitvami, tako znotraj gruče, ki vsebuje porazdeljeno aplikacijo, kot tudi izven, v povezavi s storitvami tretjih strani.

Cilj Microsofta je, da bi Azure s temi in podobnimi novostmi postal najbolj priljubljeno okolje za objavo in uporabo sodobnih aplikacij zgrajenih s konceptom mikrostoritev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji