Objavljeno: 10.4.2017 01:00

Pametno ogledalo Duo

Umetna inteligenca, pametni pomočniki, razpoznava govora in povezava z internetnimi stvarmi (IoT) omogočajo razvoj novih tipov računalniških naprav, kot jih doslej še nismo poznali. Mladi startup Duo Computer (ni povezan z istoimenskim programom za kramljanje, ki ga je lani predstavil Google) ponuja pametno ogledalo, oziroma računalnik, ki je kamufliran v na videz navadno ogledalo, krmilimo pa ga pretežno z govorjenimi ukazi.

Duo je v osnovi 27-palčni zaslon občutljiv na dotik, ki služi tudi kot ogledalo, kadar ne prikazuje slike. Kot tak je torej lahko dekorativni element v stanovanju. Vsa elektronika je spravljena v manjši enoti velikosti mini PCja, ki jo spravimo stran od oči.

Duo podpira interakcijo s pomočnikom imenovanim Albert, ki razpoznavava naravni govor, v pomoč pa mu je tudi kamera s podporo za razpoznavo obrazov (oseb). Celota služi tudi kot krmilnik za internetne stvari v stanovanju, kot so pametni termostati in razsvetljava.

Avtorji so si celoto zamislili kot odprt sistem zasnovan na lastnem operacijskem sistemu HomeOS. Duo naj bi imel svojo lastno trgovino za pametne aplikacije, enostavno pa ga bo moč povezovati tudi z drugimi internetnimi storitvami prek vmesnikov API.

Čeprav je Duo videti, kot prototip nečesa, kar še ne obstaja, avtorji že sprejemajo prednaročila za izdelek. Za Duo je trenutno treba odšteti 399 dolarjev, prve primerke pa obljubljajo za oktober. Projekt velja kljub temu jemati z dobršno mero previdnosti – veliko startupov v preteklih mesecih ni uspelo producirati izdelke, ki so jih obljubljali kupcem. Kljub temu utegne biti Duo znanilec novega računalniškega segmenta, ki je še v nastajanju in ima govor kot primarni način za interakcijo.

O3yvaeIfOmQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji