Objavljeno: 7.4.2017 05:00

Zasloni za telefone, ki se sami zacelijo

Raziskovalci so odkrili nov material, ki sam odpravlja poškodbe oziroma se sam celi, zaradi česar bi ga lahko uporabljali za izdelavo zaslonov pametnih telefonov, ki bi bili bistveno odpornejši na udarce in poškodbe.

Nov polimerni material, ki ima samoozdravitvene sposobnosti, so razvili na Univerzi California Riverside. Pokazali so, da lahko material praskamo, režemo in raztegujemo, pa se bo vedno znova povrnil v prvotno obliko, poškodbe pa bo odpravil oziroma se zacelil. Tudi če so ga pretrgali na dva dela, sta bila ta po 24 urah zlepljena.

Podobni materiali že obstajajo in se uporabljajo v najrazličnejše namene. Nekateri LG-jevi telefoni imajo zadnjo stranico ohišja iz podobnega materiala, sorodno pa se vede tudi vinil, ki postaja priljubljen pod. Toda novi material ima dve pomembni lastnosti, ki ga razlikujeta od dosedanjih – je prozoren in prevoden.

To pomeni, da ima resen potencial, da bi ga uporabljali za izdelavo zaslonov pametnih telefonov. Ti so v resnici najbolj krhka komponenta telefona in običajno prvi odpovedo pri padcih in udarcih. Poleg tega pa na univerzi razvijajo tudi baterije iz novega materiala, ki bile s tem tudi bolj odporne na udarce.

Science Daily.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji