Objavljeno: 6.4.2017 08:00

Apple pripravlja nove zmogljive namizne računalnike

Apple je v zadnjih letih podjetje, ki izdeluje telefone, zraven pa v občutno manjši meri še računalnike. Tako kažejo njihovi poslovni rezultati, pa tudi hitrost razvoja in objave novih izdelkov. Njihov najzmogljivejši namizni računalnik, imenovan preprosto Mac Pro, se prodaja v enaki konfiguraciji že tri leta, vse od njegove splavitve v začetku leta 2014. To je v računalništvu cela večnost, sploh za napravo takega cenovnega in zmogljivostnega ranga.

Sedaj pa so pri Applu povedali, da pospešeno delajo na novem namiznem modelu, ki bo zamenjal trenutnega valjastega Mac Proja, žal pa ga lahko pričakujemo šele prihodnje leto. V pogovoru za BuzzFeed News je Phil Shiller povedal, da so se pri podjetju povsem na novo lotili tega računalnika, hkrati naj bi pripravljali tudi novi zaslon, namenjen profesionalnim uporabnikom. Po besedah vodilnih so se z oblikovanjem trenutno aktualnega modela (tega smo pred leti preizkusili tudi pri monitorju, spominja pa na majhen, okrogel koš za smeti) res močno omejili pri nadaljnjih nadgradnjah. Med vrsticami lahko tako preberemo, da bo naslednji Mac Pro zopet nekoliko bolj škatlaste oblike, ki olajša morebitne razširitve in nadgradnje, seveda pa bo treba počakati, da pokažejo kaj bolj konkretnega.

So pa hkrati tudi objavili majhno nadgradnjo obstoječih modelov, hkrati pa malenkost nižje (a še vedno visoke) cene. Tako si lahko za 3000 dolarjev omislimo model z 6 jedrnim Intelovim Xeonom (prej smo za to ceno dobili štiri jedrnika) z dvema AMDjevima FirePro D500 (namesto dveh D300), za 4000 dolarjev pa osemjedrnika z dvema FirePro D700. Žal gre še vedno za razmeroma stare procesorje in grafične kartice, hkrati tudi ni govora o kakem vmesniku USB-C ali Thunderbolt 3.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji