Objavljeno: 5.4.2017 05:00

Bitcoin na Japonskem odslej plačilno sredstvo

Japonska je postala ena izmed prvih držav, ki je bitcoin uradno sprejela kot plačilno sredstvo. Novi zakon o bančništvu, ki je začel veljati 1. aprila, med drugim opredeljuje digitalne valute in elektronski denar, bitcoinu pa priznava status plačilnega sredstva. Bitcoin je torej enakovreden kartičnim plačilom – prodajalci ga lahko sprejemajo, če želijo, pri čemer morajo samo poskrbeti za pravilno knjiženje.

Spremembe so povzročile tudi precejšnjo rast bitcoina, ki si je opomogel po izgubi od marčevskega vrha, in je v manj kot enem dnevu pridobil tri odstotke. To je pomembna zmaga bitcoina po porazu, ko je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev minuli mesec odločila, da se v ZDA ne smejo tržiti kotirajoči skladi (ETF), ki bi vlagali v bitcoin, ker da so preveč tvegani za ciljno skupino, to so mali, nepoučeni vlagatelji.

Japonska zakonodaja sedaj opredeljuje digitalne valute, ki nimajo jasnega izdajatelja in sprejemajo vsi deležniki, ter elektronski denar, ki ima jasnega izdajatelja in omejeno množico deležnikov, ki ga sprejema (tipično izdajatelj in povezane družbe). Hkrati Japonska uvaja zelo stroga pravila za delovanje bitcoinskih borz, ki bodo morale imeti zadostne zakonsko predpisane rezerve, hkrati pa bodo morale izvajati zelo natančno preverjanje identitete strank. Pred začetkom poslovanja bodo komitenti na svoj domač naslov prejeli kodo, ki jo bodo morali vpisati in s tem potrditi svoje prebivališče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji