Objavljeno: 4.4.2017 13:00

Stečaj T-2 dokončno razveljavljen

Ustavno sodišče je pred kratkim izdalo odločbo, s katero je razveljavilo sklep Višjega sodišča v Ljubljani, s katerim se je lani že tretjič začel stečajni postopek družbe T-2. S tem je ustavno sodišče dokončno potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpred dveh let, ki je zavrnilo zahtevo za začetek stečajnega postopka nad T-2.

O tej zgodbi smo sicer že sproti pisali, se pa vleče že od leta 2014. Septembra tistega leta je Okrožno sodišče v Ljubljani zaradi predloga Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sprejelo sklep o pričetku stečajnega postopka nad T-2, kljub temu, da je vodstvo družbe predvidevalo okoli 700.000 evrov dobička za leto 2015. Po besedah DUTB naj T-2 ne bi izpolnjeval obveznosti v postopku prisilne poravnave in naj ne bi dosegal ciljev prestrukturiranja. Terjatve imajo sicer DUTB, Hypo Alpe-Adria in Banka Celje.

Tem so sledili preobrati na sodiščih. Konec leta 2014 je T-2jeva pritožba pred okrožnim sodiščem zoper stečajni postopik uspela, avgusta 2015 pa je višje sodišče ugodilo pritožbi upnikov in ponovno začelo stečajni postopek. Nekaj mesecev  kasneje  je ustavno sodišče razveljavilo omenjeni sklep višjega sodišča in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Višje sodišče je v ponovnem postopku prišlo do enakih zaključkov in ponovno začelo s stečajem T-2ja. Družba Garnol, največja lastnica T-2ja, je vložila novo ustavno pritožbo zoper ta sklep, v kateri so trdili, da je višje sodišče tudi v ponovljenem postopku ignoriralo napotke ustavnih sodnikov in takrat očitanim kršitvam ustave dodalo nove (konkretno naj bi bile kršene pravice do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti).

Sredi leta 2016 pa je ustavno sodišče izdalo začasno odredbo, da se vsi postopki v stečaju družbe T-2 ustavijo, dokler sodišče ne odloči o omenjeni pritožbi podjetja Garnol. Sedaj pa so torej razveljavili sklep višjega sodišča in zavrnili stečajni postopek nad T-2jem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji