Objavljeno: 29.3.2017 12:00

Hrvaški Telekom z eSIM

Hrvaški Telekom, sicer del skupine Deutsche Telekom Gruppe, je sporočil, da kot prva članica skupine uvajajo podporo za eSIM. Gre za vezje, ki je/bo vgrajeno v moderne naprave, ga je moč programsko krmiliti in nadomešča potrebo po fizičnih karticah SIM, kot smo jih vajeni že od začetka mobilne telefonije. S tem tudi olajša menjavo operaterja in uporabo iste mobilne številke/naročnine na več napravah. Seveda je eSIM tudi primernejši za uporabo v raznih napravah IoT, ki se danes povezujejo v internet.

Sporočajo, da bo prodaja prve naprave za običajne uporabnike, ki bo tudi v praksi tehnično pripravljena za uporabo preko eSIM, stekla v maju. To bo pametna ura Huawei Watch 2.

Slovenski Simobil, pardon, A1, je na naše vprašanje odgovoril, da »zaenkrat niso zasledili potrebo po uvedbi eSIM«, iz Telekoma Slovenije pa so sporočili: 

"V Telekomu Slovenije smo se v preteklem letu v zvezi s tem srečali z največjimi svetovnimi dobavitelji rešitev za podporo eSIM napravam in tudi pridobili ustrezno dokumentacijo, saj ekosistem eSIM tvorijo tako eSIM-naprave kot eSIM-moduli. Vendar v letu 2016 na področju naprav eSIM ni bilo pravega preboja, tako da lahko trenutno ustrezne naprave za evropski trg zagotovi le en proizvajalec. Zaenkrat se zato še nismo odločili za uvedbo omrežnih elementov za podporo aktivacije eSIM naprav v našem mobilnem omrežju."

 

O eSIM smo pri Monitorju že pisali.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji