Objavljeno: 30.3.2017

Novi Monitor

V novi številki Monitorja smo se lotili primerjave med fotoaparati in zmogljivejšimi pametnimi telefoni. Vedno znova namreč omenjamo, da ponujajo telefoni že res prepričljivo kakovost fotografije, zato smo jih postavili ob bok fotoaparatom različnih cenovnih in zmogljivostnih razredov - od resnega DSLRja do žepnega, kompaktnega aparata. Med telefoni smo preizkusili vse pomembnejše modele, vključno z Applovim iPhone in Samsungom Galaxy S7. Presenečeni pa boste, kdo je zmagovalec!

Za navdušence nad strojno opremo omenimo preizkus AMDjevega novega procesorja iz serije Ryzen. Z njim naj bi AMD po dolgih letih spet nekoliko resneje konkuriral Intelu - resno so se lotili predvsem večnitnega delovanja. Hkrati pišemo tudi o razvoju najnovejših procesorjev ARM, ki jih srečujemo v mobilnih napravah. V tokratni številki je tudi članek o tem, kakšen računalnik (s katerimi komponentami) si velja omisliti za različne potrebe, od vstopnih modelov za brskanje po spletu, pa do tistih, namenjenih zahtevnim igralcem računalniških iger.

Med preizkusi smo po dolgem času spet dobili v roke zmogljivejšo tablico z operacijskim sistemom Android, tokrat Samsungov novi Galaxy Tab S3. Ta je ena redkih resnih konkurentov Applovemu iPadu, tako po strojni opremi kot tudi po ceni. Preizkusili smo tudi nekaj novih pogonov SSD, tudi enega najhitrejših ta hip. Samsungov 960 Pro uporablja standard NVMe na vodilu PCIe in je s tem še občutno hitrejši od klasičnih SSDjev, ki uporabljajo vodilo SATA. Še nekaj - lani smo preizkusili električno rolko, tokrat smo stopili še na Ninebot Mini ("by Segway"!), električno rolko, ki ponuja zanimivo alternativo za mestno mobilnost.

Ponovno smo preizkusili kar nekaj novih naprav, med zanimivejšimi sta vsekakor telefona Lenovove Motorole, konkretno Moto G5 in Moto G5 Plus. Gre za res odlična telefona po zelo spodobni ceni, ki pri nas prideta v redno prodajo v naslednjih mesecih. Preizkusili smo tudi Huaweijevega novega zastavonošo, model P10. Gre za vrhunski telefon odličnih zmogljivosti, s katerim Huawei predstavlja odlično alternativo najdražjim modelom drugih znamk. Na preizkusu smo imeli tudi nekaj novih prenosnikov, tako dva poslovna modela podjetja Fujitsu kot dva prenosnika Lenovove nove linije Legion, namenjene igričarjem.

Čeprav večina uporabnikov vztraja pri svojem izbranem spletnem brskalniku, smo si vseeno ogledali, kaj je novega tudi na tem področju. Poleg velikih treh (Chrome, Firefox, Internet Explorer) se najde še kar nekaj zanimivih brskalnikov, sploh obeta Vivaldi! Na področju varnosti smo tokrat pisali o tem, kako vse lahko prisluškujemo računalnikom, ki so povsem ločeni od kateregakoli omrežja. Pišemo pa tudi o programih, s katerimi lahko omejimo čas, ki ga otroci presedijo za računalnikom, tablico ali pametnim telefonom.

V prilogi Monitor PRO smo se tokrat lotili sistemom CRM, namenjenih delu s strankami. Sistemi za upravljanje odnosov s strankami so se precej dobro namnožili tudi v slovenskih podjetjih. Gre seveda za programsko opremo, ki sistemsko  ureja povezave med strankami in podjetjem ter njegovimi izdelki in storitvami. Priporočamo še članek o digitalni varnostni oziroma kibernetskem vojskovanju - žgoča tema, sploh po novi objavi dokumentov iz baz podatkov ameriške agencije CIA, ki kažejo na dobro pripravljenost ameriških obveščevalnih agencij na varnostne vrzeli novih izdelkov "interneta stvari".

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide že 10. aprila, to bo Monitor Svet, posebna številka z izborom najboljših besedil iz tujih tehnoloških revij.

Nato pa spet po starem - izidemo v torek, 25. aprila.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji