Objavljeno: 15.3.2017 01:00

Očala kot plačilno sredstvo

Prihodnost plačevanja je v rešitvah, ki bi jih danes težko obravnavali kot plačilna sredstva, menijo pri družbi Visa. Velikan s področja kartičnega poslovanja je predstavil prototip očal, s katerimi lahko preprosto plačujemo izdelke in storitve na celotni mreži plačilnih terminalov opremljenih z brezžičnim vmesnikom NFC. Očala imajo v okvir vgrajen ustrezen čip za identifikacijo plačnika, za plačilo pa je potreben le dotik terminala.

Tovrstna očala z aktivnim identifikatorjem za plačilo transakcij so le eden v nizu prototipov, ki jih Visa preizkuša v izbranem krogu testnih uporabnikov. Med prototipi najdemo tudi pametne prstane, zapestnice in seveda telefonske aplikacije. Prihodnost je torej v elektronskih napravah, ki jih lahko nadenemo, čeprav Visa še ne želi razpravljati, kdaj bodo tovrstne rešitve v množični rabi. Očala so le, ena, čeprav v mnogih primerih dokaj priročna alternativa.

Javnosti tudi ne pojasnjujejo, kako natančno bo poskrbljeno za varnost in identifikacijo lastnika plačilnega sredstva. Naprave, ki jih nadenemo, še posebej pa očala, je lažje ukrasti, še lažje pa izgubiti, kot denimo kreditno kartico, ki jo imamo med nošnjo tipično shranjeno na varovanem mestu. Za avtentikacijo seveda še vedno obstaja možnost uporabe dodatne številke PIN, vendar je tak princip pri ljudeh razmeroma nepriljubljen. Možne pa so tudi druge metode večfaktorske avtentikacije, ki pa po mnenju strokovnjakov še niso zrele za varno množično rabo ali pa so še predrage. Toda najbrž je le vprašanje časa, ko bo ta ovira presežena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji