Objavljeno: 11.3.2017 05:00

Nosilci podatkov z MRAM so tu

MRAM je tehnologija, ki bo bržkone prva nadomestila flash v SSD-jih. V nekaterih specialnih izdelkih smo jo našli že sedaj, denimo v vesoljskih plovilih, med komercialno dostopne izdelke pa prihaja sedaj. Največji proizvajalec čipov MRAM je Everspin, ki je sedaj napovedal prve lastne izdelke, ki bodo namesto flasha uporabljali MRAM.

O tehnologiji MRAM in ostalih potencialnih nasledniki flasha smo pisali minulo jesen. Že tedaj smo omenili, da je MRAM bistveno hitrejši od flasha, hkrati pa varčnejši, odpornejši na temperature in hitrejši. Zato ni presenetljivo, da so ga avtomobilska, vojaška, vesoljska in podobne industrije hitro posvojile. A problem je, da je MRAM drag in da so čipi za zdaj še bistveno manj prostorni. Zato so SSD-ji z MRAM-om veliki kvečjemu gigabajt ali dva, letos pa naj bi dobili še večje bratce.

Everspin sedaj predstavlja družino nvNITRO, v kateri bodo pogoni MRAM. Ti še ne bodo samostojna zamenjava za SSD-ji s flashem, temveč bodo služili kot pospeševalniki. Šlo bo za zelo velike predpomnilnike (nekaj sto megabajtov), ki bodo hitri in z majhnimi zakasnitvami ter veliko operacijami na sekundo (IOPS). Izdelki nvNITRO bodo imeli 32 ali 64 čipov, tako da bo njihova kapaciteta 1 GB ali 2 GB. Vstavili se bodo v režo PCIe 3x8.

Ob tem Everspin ostaja največji proizvajalec čipov MRAM tudi za druga podjetja, ki jih vgrajujejo v svoje vgradne (embedded) naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji