Objavljeno: 6.3.2017 05:00

Novi Firefox razkril nepripravljenost FURS-a in Telemacha

Ta teden bo izšla nova verzija priljubljenega spletna brskalnika Firefox, ki prvikrat ne bo več podpiral prastarih vtičnikov NPAPI. In kot kaže, bo zaradi tega razpadlo pol slovenskega spleta.

FURS je zavezance obvestil, da z novo verzijo Firefoxa v operacijskih sistemih Linux in Mac OS X komponenta za digitalno podpisovanje ne bo več delovala. Zato uporabnikom predlagajo, da bodisi izključijo posodabljanje Firefoxa (kar je varnostno izjemno sporna rešitev) bodisi v Firefoxu 52 ročno omogočijo poganjanje NPAPI, kar pa v verziji 53 in novejših, ki bodo izšle v prihodnjih mesecih, spet ne bo več delovalo. Tretja varianta je namestitev verzije Firefox 52 ESR, ki bo še leto dni podpirala NPAPI. Vse predlagane rešitve so slabe. Edina primerna rešitev je priprava podpisne komponente, ki bo delovala tudi brez vtičnikov NPAPI, torej nativno v HTML5. Za to je bilo več kot dovolj časa, saj se je ukinitev napovedala že leta 2015.

Da ne bomo krivični povejmo, da seveda FURS ni edini, ki ima težave. Tudi Telemach je svojim uporabnikom poslal sporočilo, v katerem jih obvešča, da storitev za ogled programa D3GO v Firefoxu 52 zaradi konca podpora NPAPI ne bo več delovala. Telemach predlaga izklop posodabljanja Firefoxa in uporabo stare verzije ali pa prehod na Internet Explorer oziroma Safari.

Da je NPAPI antična tehnologija, ki v modernem spletu nima česa iskati, je znano že vrsto let. Navsezadnje je Google to sporočil že septembra 2013 in aprila 2015 NPAPI v Chromu privzeto onemogočil, septembra istega leta pa povsem ukinil. Opera je podporo ukinila maja lani, Firefox pa bo to storil (razen za Flash) ta teden. Da pisci aplikacij v vseh teh letih niso uspeli svojih programov prilagoditi na HTML5, pa lahko pripišemo le lenobi, brezbrižnosti, nesposobnosti ali kombinaciji naštetega.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji