Objavljeno: 5.3.2017 05:00

Apple odslej brez kobalta iz Konga

Apple je sporočil, da ne bo več kupoval kobalt iz rudnikov v Kongu, kjer so zaposleni otroci, ki v nemogočih razmerah rudarijo kobaltovo rudo.

Za proizvodnjo modernih elektronskih naprav potrebujemo kopico bolj ali manj eksotičnih elementov, med katerimi je kobalt med najbolj problematičnimi. Okoljsko kobalt ni tako zelo strupen element, je pa njegovo pridobivanje hudo sporno. Daleč največje svetovne zaloge kobalta ima Kongo, kjer ga v številnih rudnikih brez ustrezne opreme in orodja kopljejo kar otroci. Ta isti kobalt se potem znajde v naših iphonih in androidih, le da vmes naredi še kratek ovinek na Kitajsko, da si prodajalci pametnih telefonov ne mažejo rok.

Kobalt je namreč ključna sestavina litij-ionskih baterij, o proizvodnji katerih smo že obširno pisali v naši reviji. Litij v teh baterijah ni niti strupen niti okoljsko problematičen, primesi s kobaltom na čelu pa so, in to zelo. Apple in ostali proizvajalci pametnih telefonov so bili na problematiko že večkrat opozorjeni, a se ni zgodilo nič. Kljub opozarjanju Amnesty International in lanskemu razkritju Washington Posta so še vedno kupovali kobalt od kitajske Zhejiang Huayou Cobalt Company, ki ga je uvažala iz Konga. Apple je sicer že lani obljubil, da bo preveril verigo dobaviteljev, a se od kongovskega kobalta niso poslovili. Ob tem so dodali, da bi nenadna prekinitev poslov za delavce v rudnikih v Kongu v resnici bila še slabša, ker bi izgubili svoj zaslužek.

Sedaj pa je Apple vendarle prenehal kupovati kobalt, ki ga v Kongu ročno nakopljejo. Ukrep je začasen in ga bodo sprostili, ko bodo preverili, od kod prihaja kobalt in v kakšnih pogojih ga pridobivajo. Šele ko bodo dobili zagotovila in dokaze, da je njegovo pridobivanje v skladu z mednarodnimi smernicami, ga bodo spet začeli kupovati. Apple s tem kobalt uvršča na seznam konfliktnih rudnin, kjer so že kositer, volfram, tantal in zlato. Za te morajo dobavitelji dokazati, da ne prihajajo iz rudnikov pod nadzorom milic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji