Objavljeno: 18.2.2017 05:00

Googlov balonski internet korak bliže realnosti

Google je dosegel pomemben preboj v projektu Loon, cilj katerega je razviti zanesljiv način za zagotavljanje internetne povezljivosti v odročnih krajih z uporabo balonov. Projekt, o katerem smo lani obširno pisali v naši reviji, teče že od leta 2011, a šele zadnji napredek v razvoju strojnega učenja je projektu dal krepak pospešek.

Glavni problem je seveda krmiljenje balonov, ki jih veter nosi sem in tja. Krmilijo jih lahko le s spuščanjem in dviganjem, s čimer prehajajo med različnimi vetrovi, in tako lovijo želen cilj. Sprva je Google načrtoval veliko serijo balonov, ki bi krožila okrog sveta in zagotavljala internet. Ko bi posamezen balon odneslo, bi na njegovo mesto prispel drugi. A izkazalo se je, da bo šlo tudi ceneje.

Problem se namreč prevede na poznavanje vremenskih pogojev na višini 20 kilometrov, kjer plovejo baloni. Google je sedaj z uporabo strojnega učenja uspel balone zadržati nad želenim območjem. To je pomemben napredek, saj kar naenkrat potrebujemo bistveno manj balonov, da na nekem področju zagotovimo pokritost z internetom.

Baloni so v zraku zlahka pol leta že dlje časa, le da jih je nosilo čez oceane in kontinente. Potem pa so z računalniškim učenjem začeli zmanjševati obdobje, ko se balon spet vrne na začetno točk. Iz mesecev so prišli do tednov in dni, sedaj pa so ugotovili, da lahko balone držijo na nekaj sto kvadratnih kilometrov velikem področju konstantno. Iz Portorika so denimo spustili balone, ki so jih potem tri mesece držali nad znano lokacijo v Peruju.

Projekt Loon, ki se je začel zelo skromno in za katerega niti sam Google ni bil prepričan, da bo dal kaj od sebe, je tako že zelo zelo blizu komercializaciji. Google obljublja, da bodo pravi uporabniki sistem lahko preizkusili v naslednjih mesecih.

Blog.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji