Objavljeno: 14.2.2017 22:00

Microsoft prvikrat v zgodovini zamudil 'torek popravkov'

Odkar Microsoft vsak drugi torek v mesecu paketno krpa svojo programsko opremo (Patch Tuesday), paket popravek še nikoli ni zamujal. Včasih so morali kakšen popravek iz paketa zadnji čas odstraniti, zgodilo se je tudi že, da je kakšen popravek povzročil več škode kot koristi in so ga kmalu popravili, a vsak drugi torek popoldne je bil paket nared. Razen danes.

Medtem ko smo danes težko pričakovali popravek za resno napako (zero-day) v protokolu SMB, je Microsoft sporočil, da so zadnji hip odkrili težavo v paketu popravkov, zato je izid preložen do nadaljnjega. To je precej neugodno, saj je luknja za SMB znana, na internetu pa obstaja tudi koda za njeno izkoriščanje.

Ker iz Redmonda niso sporočili nič konkretnega, ne točnega razloga ne predvidenega datuma izida paketa popravkov, je to seveda odlično gojišče za razne teorije zarote. Resnica je bržkone precej bolj dolgočasna. Microsoft je že lani spremenil filozofijo izhajanja popravkov za Windows 7 in novejše, ki vsak mesec dobijo kumulativen Monthly Rollup z vsemi popravki in izboljšavami ter Security Only, ki ima le popravke in ni kumulativen. S tem želijo poenotiti stanje računalnikov, saj je doslej na tem področju vladal kaos, ko je imel zlasti v podjetjih skorajda vsak računalnik nameščeno neko svojo kombinacijo popravkov. Ta mesec so še dodatno spremenili paket Security Only, ki ne bo imel več popravkov za Internet Explorer, temveč le še za jedro Windows.

Problem s paketi pa je, da napaka v kateremkoli delu pomeni, da bo cel paket zamudil. In to se je danes tudi prvikrat zgodilo.

Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji