Objavljeno: 1.2.2017 18:00

Trumpova prepoved vstopa v ZDA povzročila veliko težav tehnološkim velikanom

Trumpov odlok, s katerim je vstop v ZDA prepovedal državljanom sedmih muslimanskih držav (Sirija, Irak, Iran, Libija, Somalija, Jemen, Sudan), povzroča precej težav, še zlasti pa so na udaru tehnološki velikani, ki imajo zaposlenih veliko tujcev na vizah H-1B.

Večinoma so se takoj po razglasitvi lotili gašenja požara. Google je denimo vse zaposlene iz omenjenih držav, ki so bili v tujini na službenih poteh ali dopustu, pozval k povratku, da kasneje ne bi imeli težav pri vstopu v državo. Hkrati je Google vzpostavil štiri milijone dolarjev vreden sklad, ki bo pomagal vsem (ne le svojim zaposlenim), ki jih je novi Trumpov ukaz prizadel.

Sedaj pa se je začela druga faza bitke, ki bo trajala dlje. Že štiri zvezne države so vložile tožbe proti Trumpovi vladi, v katerih želijo dokazati, da je nov imigracijski odlok v neskladju z ustavo. Amazon, Microsoft in Expedia so izrazili podporo washingtonskemu tožilcu v tem postopku. Amazon pripravlja pismo o  podpori, Microsoft pa je pripravljen pričati pred sodiščem. Tudi Apple in Twitter sta glasno kritizirala Trumpovo potezo, medtem ko jo je Netflix označil kot neameriško.

Glavni problem je seveda nesorazmernost ukrepa, saj se ob razglasitvi sploh ni vedelo, na koga vse se nanaša. Ljudje iz omenjenih držav segajo namreč od turistov prek imetnikov vizumov za delo do imetnikov dovoljenj za stalno prebivanje (zelena karta). Iz ZDA sedaj sporočajo, da imetniki zelenih kart ne bodo imeli težav pri vstopu v države, ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo z imetniki vizumov.

Spremembe pa se obetajo tudi na tem področju. Velika večina strokovnjakih je zaposlenih z vizumi H-1B, ki ameriškim podjetjem omogočajo zaposlitev tujih strokovnjakov. Trump je napovedal tudi korenite spremembe pri vizumih H-1B, ki jih po njegovih besedah podjetja često zlorabljajo. Spremembo zakonodaje glede vizumov H-1B pripravljajo tudi v predstavniškem domu. Sedanji sistem, ki vsebuje elemente žrebanja, želijo nadgraditi na način, da bodo do vizumov lažje prišla podjetja, ki bodo zaposlene bolje plačevala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji