Objavljeno: 1.2.2017 12:00

V ZDA obupali nad izobraževanjem »piratov«

V ZDA so opustili shemo, ki je v obliki šeststopenjskih opozoril (»six strikes«) poskušala zmanjšati stopnjo ilegalnega deljenja medijskih vsebin, oz. vsaj izobraževati uporabnike, da obstajajo legalne alternative.

Sistem Copyright Alert System (Cas), h kateremu so leta 2013 pristopili največji ponudniki interneta v ZDA. je določal stopnje opozoril in končno kazen za uporabnike, ki jih je avtomatizirani sistem zajel med tistimi, ki so »torrentali« nelegalne vsebine. Prvi dve opozorili sta bili popolnoma izobraževalne narave, tretja in četrta sta od uporabnika zahtevali odgovor, peta in šesta pa sta bili že kaznovalni. Kakšna naj bi bila kazen, je bilo prepuščeno ponudniku interneta – lahko je uporabniku le znižal hitrost dostopa ali pa ga v celoti odklopil. V sklopu sistema je bilo poslanih na milijone opozorilnih sporočil, ali je bil kdo dejansko tudi kaznovan, pa ni jasno. Jasno pa je, da je bil sistem neučinkovit, saj se stopnja piratstva v ZDA zaradi njega ni zmanjšala. Eden izmed razlogov je tudi postopen prehod »piratov« na platforme, ki ne temeljijo na torrentih, kot so spletne strani za neposredni ogled (123movies, Putlocker…).

Podoben sistem (Get it Right ) so sicer pravkar resno zagnali v Veliki Britaniji, kjer so prvi uporabniki že začeli prejemati prva opozorila. Odgovorni pravijo, da je že oglaševalska kampanja o sistemu povzročila, da je stopnja piratstva v državi nekoliko padla.

Mimogrede, podobni sistemi živijo že kar nekaj let, že leta 2011 smo pisali o tem, kako so ga v Franciji ukinili, ker je bil neučinkovit. Takrat smo zapisali:

Francoski zakon se je izkazal za zelo dragega in precej neučinkovitega. Prva polovica leta delovanja sistema je namreč zahtevala 12 milijonov evrov, v tem času pa so zaznali 18 milijonov (!) "domačih piratov" (v Franciji sicer živi 65 milijonov prebivalcev). S tega seznama jim je uspelo izluščiti milijon naslovov IP, ki so jih sporočili ponudnikom interneta, ti pa so na tej podlagi lahko sporočili 900.000 uporabnikov z imenom in priimkom. Posledica - 470.000 uporabnikom je bila poslana prva opozorilna pošta. 20.000 jih je nato dobili še drugo opozorilno pošto in le 10 (deset!) potem še tretje, menda končno opozorilo. Vendar tudi teh deset na koncu (še?) niso odklopili iz interneta, saj se sodnik še ukvarja s pritožbami, da so vsebine delili nezavedno. Pognali so namreč program za deljenje torrentov, ki je pač avtomatsko začel deliti vsebine, ki jih imajo na disku že dalj časa ... Sploh pa, po podatkih strani www.youhavedownloaded.com, se je na spisku naslovov IP, ki uporabljajo piratske torrente, našlo tudi nekaj naslovov iz uradne rezidence francoskega predsednika Sarkozya….

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji