Objavljeno: 29.1.2017 11:00

Internetni kriminalci goste avstrijskega hotela zaklenili v sobe

Da pred internetnimi kriminalci niso varni niti hoteli, priča priznanje luksuznega avstrijskega hotela Romantik Seehotel Jägerwirt blizu smučarskega središča Turracher Höhe. Hekerji so jih napadli že trikrat in vsakokrat izsilili plačilo odkupnine v bitcoinih, nazadnje pa so goste zaprli v sobe.

Tretji napad se je zgodil prav ob otvoritvi zimske sezone. Neznani napadalci so pridobili nadzor nad računalniškim sistemom in si ga v celoti pokorili. Tako ne le da ni bilo mogoče opravljati rezervacij, goste so zaprli v sobe (ali iz njih), recepcija pa ni mogla pripraviti novih, delujočih kartic za vstop. Ker je bilo v hotelu več kot 180 gostov, jim ni preostalo drugega, kakor da se vdajo in plačajo zahtevanih 1500 evrov odkupnine, nato pa so napadalci hotel spet odklenili.

Direktor Christoph Brandstätter je dejal, da je bil to že tretji napad. Prva dva sta se zgodila poleti in sta bila nekoliko manj uničujoča, a so vseeno porabili več tisoč evrov za obnovo sistema. Napadalci so si vsakokrat pustili stranska vrata v sistemu, ki pa jih je hotel po tretjem napadu zakrpal. Zamenjali so računalniki sistem, okrepili varnost in nekatere sisteme odklopili od interneta, tako da četrti napad, ki so ga poizkušali izvesti v zadnjih dneh, ni uspel. Dodali so, da se bodo ob naslednji prenovi vrnili h klasičnemu sistemu ključev namesto kartic za vstop v sobe.

Internetni izsiljevalski napadi (ransomware) postajajo čedalje pogostejši, saj so hekerji ugotovili, da jih je ob plačilu denarja prek bitcoina praktično nemogoče izslediti, žrtve pa zaradi želje po čim prejšnji vzpostavitvi normalnega stanja srednje visoke odkupnine običajno hitro plačajo. V preteklosti so bili tarče tudi bolnišnice in policijske postaje, zlasti v ZDA.

The Local.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji