Objavljeno: 26.1.2017 05:00

Ne uporabljajte brezplačnih aplikacij za VPN

Sliši se logično in koristno – internetni promet na pametnih telefonih bi preusmerili prek VPN-jev, s čimer se izognemo nepovabljenih pogledom, četudi napravo priključimo v nezaščiteno brezžično omrežje. Nišo so odkrili tudi pisci aplikacij, ki so jih v ta namen ponudili več sto. Toda izkaže, da je večina teh aplikacij zelo škodljivih.

Raziskovalci so preverili delovanje 283 brezplačnih aplikacij za Android, ki uporabljajo vgrajeno funkcijo BIND_VPN_SERVICE, in prišli do zaskrbljujočih izsledkov. Velika večina teh aplikacij je namerno ali nenamerno nevarna. Čeprav naj bi te aplikacij povečevale zasebnost in varnost, jih kar 75 odstotkov uporablja knjižnice tretjih proizvajalcev, ki sledijo uporabniku. Še več, kar 82 odstotkov jih zahteva do slik, sporočil in podobnih vsebin na telefon, s katerimi res nimajo kaj početi. Pri tem številne sploh ne opravljajo svojega dela, saj jih 18 odstotkov sploh ne šifrira prometa, 84 odstotkov jih je tunelira prometa IPv6 in 66 odstotkov jih ne tunelira prometa DNS. Številne aplikacije v promet aktivno vrivajo reklame ali malware!

Rezultati kažejo, da zastonj kosila ni. Brezplačne aplikacije, ki domnevno nudijo varno brskanje po spletu prek VPN, služijo drugače. Velik problem je, da to počno netransparentno, zato uporabniki živijo v lažnem prepričanju, da so zaščiteni, v resnici pa so še bolj razgaljeni kakor brez. Kako se obnesejo plačljive aplikacije, niso preverjali.

Raziskava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji