Objavljeno: 7.12.2016 01:00

Vizija pomnilniško usmerjenega računalnika bližje realnosti

Hewlett Packard Enterprise, dedič nekdanje korporacije HP, ki se je usmeril v poslovne rešitve, je pred časom javno predstavil koncept računalniške arhitekture MDC (Memory-Driven Computing), kjer so pomnilniki in pretakanje podatkov v ospredju, celo pred samimi procesnimi elementi ali vozlišči, kot jih imenuje nova arhitektura.

Pred dnevi pa so informacijo dopolnili z najavo, da je arhitektura zaživela tudi v povsem delujočem prototipu, ki utegne postati pomemben korak v razvoju tako imenovanih visoko zmogljivih računalniških sistemov (High Performance Computing). Arhitektura MDC obeta bistveno večje zmogljivosti pri procesiranju pomnilniško intenzivnih operacij. Po nekaterih ocenah bi lahko v primerjavi z današnjimi tipičnimi računalniki PC dosegli celo 8.000-kratno povečanje zmogljivosti.

Prikazani prototip služi le kot potrditev koncepta, vendar vsebuje vse potrebne arhitekturne elemente – permanentne pomnilnike (arhitektura ne predvideva delitve med primarne (RAM) in sekundarne (disk, SSD) pomnilnike), optične povezave med moduli za izredno hiter prenos podatkov in posebne procesna vozliča, ki nadomeščajo procesorje oziroma za strežbo podatkov.

Arhitektura je dovolj radikalna, da potrebuje povsem drugače napisano programsko opremo, vključno z operacijskim sistemom, kjer so pojmi kot so zagon, shranjevanje podatkov in nekateri drugi koncepti, tu nekaj povsem drugega.

Glavna ovira za prihod tovrstnih računalnikov v praktično rabo, je omejitev današnje stopnje razvitosti potrebnih tehnologij. Računalniki MDC potrebujejo dva tipa inovativnih izdelkov – pomnilnike NV-RAM (non-volatile RAM) visoke gostote in optične (fotonske) povezave med komponentami. Oboje naj bi doživeli šele nekje leta 2018 ali 2019, bolj verjetno pa ob obratu desetletja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji