Objavljeno: 7.12.2016 01:00

Applove težave s kakovostjo telefonov na Kitajskem

Ravno ko se nekako zaključuje afera s Samsungovimi nevarnimi telefoni Note7, se na daljnem vzhodu začenja nova dogodivščina s telefoni, ki se brez očitnega razloga vnamejo ali eksplodirajo. Le da je tokrat vpleten Apple, specifično - njihovi telefoni prejšnjih generacij iPhone 6 in 6S ter različice Plus.

Potrošniška organizacija iz Šanghaja je namreč sporočila, da je v kratkem obdobju prejela kar osem prijav uporabnikov, ki so jim eksplodirali iPhoni. Apple je zadevo urno vzel v obravnavo in ugotovil, da ne gre za razloge, ki bi lahko sprožile splošni alarm.

Ameriški proizvajalec ugotavlja, da so omenjeni telefoni kazali jasne znake predhodne fizične poškodbe naprave, kar je kasneje najbrž botrovalo samovžigu akumulatorjev. Applovo analizo in diagnozo je potrdilo že nekaj neodvisnih tehničnih strokovnjakov, ki prav tako ugotavljajo, da kakih posebnih razlogov za preplah ni.

Morda pa bi morali poudariti, da so telefoni, pravzaprav kar vsi po vrsti, potencialno nevarne naprave. Če doživijo fizično poškodbo (udarec, padec), to lahko privede tudi do sprememb v zgradbi, kar lahko povzroči na koncu eksplozijo ali samovžig. Mimogrede, pred kratkim smo poročali o takšnem "samovžigu" starejšega modela Samsungovega telefona Galaxy - S6.

Šanghajska zgodba pa je le ena izmed mnogih pripomb na račun kakovosti izdelkov, s katerimi se srečuje Apple v zadnjem času. Predvsem za generacijo telefonov iPhone 6 in iPhone 6S velja, da so nekateri uporabniki poročali o neobičajnem obnašanju, denimo nenadnem izklopu, kljub temu, da so akumulatorji imeli dovolj energije. Po prvih informacijah so težave bolj izrazite za izdelke na kitajskem trgu, ki se, kot kaže, nekoliko razlikujejo od tistih v ostanku sveta.

Razlogi za Samsungove težave z Note7

Medtem pa dobiva zanimiv epilog tudi nesrečna zgodba s Samsungovim telefonom Note7. Čeprav korejski proizvajalec še vedno ni podal uradnih razlogov za težave z akumulatorji, je na spletnih forumih precej debat povzročila neodvisna analiza portala Instrumental.

Ti so v roke dobili delujoč Note7, ga sistematično premerili in ugotovili, da je Samsung očitno naredil napako pri načrtovanju in konstrukciji telefona. Preprosto povedano, za izbrane akumulatorje so pustili premalo prostora. V želji, da bi naredili čim tanjši in modni telefon, so pustili premajhno toleranco v prostoru za akumulator.

V industriji velja pravilo, da je pametno pustiti okoli 10% več prostora za morebitna toplotna raztezanja materialov in mehanske obremenitve. Po navedbah avtorjev analize je Samsung to (zavestno?) odmislil, akumulatorji so se v določenih primerih začeli raztezati, prostora za to ni bilo … ostalo pa je znano. Samsung poročila še ni komentiral.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji