Objavljeno: 15.11.2016 12:00

Vdor: 412 milijonov imen in gesel za »seks iskalnik«

Vse kaže, da smo priča drugemu največjemu vdoru v prijavne podatke, po letošnjemu vdoru v Yahoo, ki so ga (malce počez) pripisali »državnemu terorizmu«. Pri spletni strani LeakedSource imajo namreč dokaze, da so hekerji zasegli kar 420 milijonov prijavnih podatkov (uporabniško ime in geslo) v spletno stran Friend Finder Networks, ki je eden od pionirjev spletnih zmenkarij. Oz. »seksa in swingerstva«, kot se tudi drugače predstavijo. Spletna stran je nastala že leta 1996, v zadnjem vdoru pa naj bi postali javni prijavni podatki za celotno zgodovino strani, vključno s tistimi, ki naj bi bili zbrisani (pa jih spletne strani v resnici ne zbrišejo, ker je to, saj veste, škoda…). Gre sicer že drugi vdor v to spletno stran, zadnji se je zgodil maja 2015, takrat je bilo razkritih »le« 3,5 milijona prijavnih podatkov.

Friend Finder Networks ima sicer v lasti še nekaj eksplicitnih spletnih strani, razkriti prijavni podatki pa se tičejo tudi teh – cams.com, Penthouse.com, Stripshow.com, iCams.com.

Gesla so bila na straneh shranjena v nešifrirani obliki ali pa šifrirana z algoritmom SHA1, ki ga je danes relativno zlahka razbiti (in ga, mimogrede, še vedno uporabljajo nekateri naši državni organi, o tem več v naslednjem Monitorju).

Pri LeakedSource so se tokrat izjemoma odločili, da baze vseh uporabniških imen in gesel ne bodo javno izpostavili, kot to počnejo sicer. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji