Objavljeno: 15.11.2016 05:00

200 milijonov "mejlov"!

Vsakomur se je že zgodilo, da se je znašel v kakšnem skupinskem elektronskem sporočilu, ki se je z novimi odgovori vsem (Reply All) vleklo kot jara kača. V takem primežu so se včeraj znašli zaposleni v britanskem zdravstvu (NHS), ki so včeraj prejeli sporočilo, naslovljeno na približno milijon prejemnikov. In številni so nepazljivo kliknili Odgovori vsem, zato je moral sistem v celoti prežvečiti okrog 200 milijonov elektronskih sporočil.

To je v resnici glavni problem, saj eno samo zablodelo sporočilo človek pač pobriše. Toda številni so odgovorili vsem, ironično običajno z zahtevo po odstranitvi s seznama, kar je povzročilo pravi vihar elektronske pošte, ki je upočasnil strežnike NHS. Nekateri se sploh niso mogli prijaviti v spletno pošto (Outlook Web Access), zato so morali administratorji po elektronskih predalih ročno pobrisati omenjena sporočila. Začasno so onemogočili funkcijo Odgovori vsem.

Podobni incidenti so se v preteklosti že dogajali, a tako množičnega še ni bilo. Najmanjša sporočila so velika kakšen kilobajt, večja pa še več. Takšen vihar elektronske pošte hitro ustvari terabajt prometa, kar je tudi za večje sisteme precejšen zalogaj.

Zato ostaja zlato priporočilo: če se znajdete v skupinski elektronski pošti, ki je jasno pomota, jo izbrišite in ne storite ničesar. Če boste imeli srečo, bodo enako storili tudi vsi ostali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji