Objavljeno: 13.11.2016 01:00

Samsung pripravlja holografsko televizijo

Kljub temu, da je bila ideja o 3D televizorjih, kjer za prostorski ogled potrebujemo posebna očala, komercialna polomija, proizvajalci še niso odnehali pri iskanju primerne tehnologije, ki nam bi televizijsko sliko predstavila tako, kot dojemamo vsakdanjo resničnost skozi lastne oči.

Samsung je tako ameriškemu patentnem uradu podal vlogo za tehnologijo, ki bi lahko bila temelj za tako imenovano holografsko televizijo. V zahtevku za patent opisujejo tehnološke gradnike in sam proces, ki omogoča prostorske prikaz slike v prostoru brez uporabe posebnih očal. Po mnenju Samsunga tehnologija ponuja odlično globino posnetka, obenem pa ni utrujajoča za gledalca, kot so 3D očala in nekatere obstoječe zamisli za 3D sliko z uporabo miniaturnih zrcal.

Samsungova zamisel je sestavljena iz štirih glavnih komponent: laserskega vira svetlobe, posebnega zaslona za prostorsko modulacijo svetlobe, kontrolne enote za upravljanje modulatorja in posebnega tipala, ki zazna in spremlja oči gledalca. Celoto dopolnjujejo Fourierjeve leče, ki omogočajo fokusiranje modulirane svetlobe na točno določeno točko.

Čeprav se zamisel zdi zelo futuristična, morda niti nismo tako daleč od cilja. Kot primer lahko navedemo Samsungovo prošnjo za podelitev patenta za tako imenovane zaslone Quantum Dot Display, ki so ga vložili lani. Sodeč po tedanji prošnji naj bi Quantum Dot vgradili v generacijo televizorjev z letnikom 2020, a se je kasneje izkazalo, da jo v resnici srečamo že v današnjih modelih.

Navesti moramo, da Samsungova zamisel ni edina in po svetu poteka kar nekaj raziskav z enakom ciljem. Velika večina je naredila velik korak naprej s tehnologijo sledenja očem gledalcev, s čimer lahko natančno določijo zorni kot. Primer je tehnologija i3D, ki je namenjena 3D prikazu na mobilnih napravah, v to smer pa gre tudi Intelova tehnologija RealSense.

bBQQEcfkHoE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji