Objavljeno: 29.10.2016 05:00

Največje baze nima NSA, temveč AT&T

Največje baze podatkov o telefonskih klicih nima ameriška NSA, kot bi napak sklepali glede na Snowdnova in novejša razkritja, temveč kar ameriški telekomunikacijski gigant AT&T. Njihova baza prometnih podatkov klicev, sporočil in drugih vrst komunikacije sega v leto 1987 in vsebuje več tisoč milijard vnosov.

Vsaj od leta 2007, če ne že dlje, pa AT&T vodi projekt Hemisphere, s katerim organom pregona in obveščevalnim službam pomagajo bistveno bolj, kot to od podjetja zahteva zakon. Hemisphere za vse uporabnike AT&T-jeve infrastrukture beleži prometne podatke in geolokacijo, nad zbranim pa potem izvaja podatkovno rudarjenje. Seveda je AT&T obvezan na sodne odredbe izročati podatke, ki jih ima, a Hemisphere počne bistveno več. Sistem je AT&T postavil samoiniciativno in ga drago prodaja državnim službam. Posamezni uradi plačujejo visoke zneske za dostop do Hemisphera – samó okrožje Harris v Texasu je leta 2011 plačalo 940.000 dolarjev za dostop. Hemisphere je uporaben za pridobivanje novih informacij, saj podatkovno rudarjenje po bazi že spričo njene ogromne velikosti razkriva zanimive korelacije, denimo komu poleg tarčne telefonske številke še slediti.

Za primerjavo: AT&T lokacijske podatke (glede na bazno postajo) shranjuje od julija 2008, Verizon in Sprint pa zgolj za zadnjih 18 mesecev. AT&T organom pregona omogoča dostop do podatkov brez ovir pod pogojem, da v teku preiskave in sodnega procesa ne razkrivajo obstoja Hemisphera.

Uradno je Hemisphere namenjen sodelovanju z Agencijo za boj proti drogam (DEA), a je te pristojnosti že zdavnaj prekoračil. Za izročanje podatkov Hemisphere zadostuje že uradni zahtevek (administrative subpoena), ki ga lahko izda DEA sama brez utemeljenega suma, sodna odredba pa ni potrebna.

Javnost je za Hemisphere prvikrat slišala leta 2013, ko so njen obstoj razkrili PowerPointovi dokumenti, ki jih je DEA izročila po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. The Daily Beast sedaj objavlja prvo AT&T-jevo dokumentacijo o Hemisphere, ki potrjuje, da je program izjemno problematičen z vidika varovanja zasebnosti.

The Daily Beast.

Odziv EFF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji