Objavljeno: 28.10.2016 09:00

Applove računalniške novosti

Apple je na tiskovni konferenci predstavil nekaj novosti, med katerimi so pomembni predvsem novi prenosniki MacBook Pro. Ti bodo na voljo v dveh velikostih, konkretno v 15- in 13- palčnih različicah. Zanimiva novost bo ozek zaslon, občutljiv na dotik, nameščen nad tipkovnico, ki bo nadomestil klasične funkcijske tipke (vključno s tipko Esc).

Ta zaslon bo lahko prikazoval različne informacije in tipke, odvisno od uporabljenega programa. V spletnem brskalniku bo lahko prikazoval zaznamke, v Photos bližnjice za urejanje fotografij, v programu Final Cut časovnico videa, itd. Na desni strani bo vanj vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov, s katerim bomo lahko tudi odklenili prenosnik, kot to poznamo iz telefonov (in že vrsto let tudi nekaterih prenosnikov).

Novi prenosniki bodo seveda nekoliko tanjši in lažji od obstoječih, v petnajst-palčnem bo na voljo štiri-jedrni procesor Core i7, grafika AMD Radeon Pro in do 16 GB pomnilnika. V manjšem si bomo lahko omislili procesorje i5 ali i7 ter Intelovo grafiko Iris. Pri obeh bomo imeli 4 vmesnike USB-C z vmesnikom Thunberbolt, preko kateregakoli bomo lahko računalnik tudi napajali. Uporabili bodo nove sledilne ploščice, znane iz prenosnika MacBook (torej te, ki se ne premikajo, a to simulirajo z vibracijo). So pa umaknili bralnik kartic SD. Na voljo bo tudi vstopni 13 palčni model, ki bo zamenjava za obstoječega MacBook Air.

Edina druga omembe vredna novost je novi monitor (čeprav gre za LGjev izdelek), ki premore ločljivost 5K in naj bi ga pripravili ravno za opisane prenosnike; nanje se poveže z omenjenim vmesnikom USB-C. Novi MacBook Pro naj bi lahko hkrati gnal dva taka zaslona.

Kdaj pridejo novosti k nam seveda še ni znano, tudi to, kakšne bodo pri nas cene, še ostaja skrivnost, bržkone pa ne bodo ravno nizke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji